.

Σπάρτακος: Θέσεις για τις περικοπές μισθοδοσίας του Νόμου 4024/2011

Συνάδελφοι

     Είναι γνωστό ότι στις 20-10-2011 ψηφίστηκε ο Νόμος 4024 για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις. Ένας Νόμος, που για τη ΔΕΗ ΑΕ ορίζει ότι το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών του πάσης φύσεως προσωπικού, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31-12-2009 και η ισχύς του ξεκινά από 1-11-2011.
     Η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ για να εφαρμόσει το Νόμο και μάλιστα με ελευθεριότητα, (αφού ο Νόμος δεν ορίζει ποιες αποδοχές περικόπτονται και ποιες εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα όριζαν οι Νόμοι 3833/10 και 3845/10) επέλεξε ως προσωρινό σενάριο ένα σχέδιο που βασίζεται στην προχειρότητα, στην αδικία, στην αντιπαραγωγική λογική και στη συντριβή των μισθών των εργαζομένων στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις τόσο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ όσο και της ΓΕΝΟΠ, αφού 2 μήνες τώρα δεν ¨έτρεξε¨ έστω και δοκιμαστικά την πρόταση της Ομοσπονδίας για κλιμακωτές περικοπές. 
     Το γεγονός ότι βασίζονταν στην αδικία, αποδεικνύεται και απ’ το ότι μετά την πίεση και τις κινητοποιήσεις των Σωματείων στα Ενεργειακά κέντρα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός εξέδωσε επιστολή στη
1-12-2011, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδικίες και δεσμεύτηκε για διορθώσεις τις οποίες αναμένουμε, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιούν.
Συνάδελφοι
     Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν μεταξύ των Συνδικάτων διαμάχες και αντεγκλήσεις, που σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είχαν έντονο το στοιχείο της υπερβολής. Λογικό από μια άποψη, αφού λόγω των αντεγκλήσεων και της  μη συμφωνίας μεταξύ των συνδικάτων ¨χάθηκαν¨ τα 50 εκ. ευρώ που μας προτάθηκαν μέσω της ΣΣΕ 2008 – 2009 στην προοπτική εξορθολογισμού των επιδομάτων.
     Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, από την στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου και συνεκτιμώντας τις μεγάλες αλλαγές που αυτό θα φέρει στους μισθούς των εργαζομένων -αφού στην ουσία ισοπεδώνει τις αποδοχές- κατέθεσε την πρότασή του. Πρόταση που βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές:
1.      Οι περικοπές να γίνουν σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους ανάλογα με τις αποδοχές τους.
2.      Να αξιολογηθεί η πρώτη γραμμή, ανάλογα του τόπου και των ειδικών συνθηκών εργασίας.
3.      Να υπάρξει νοικοκύρεμα στις υπερβολές όπου κι αν αυτές υπάρχουν.
     Εξειδικεύοντας περαιτέρω την πρότασή μας προτείνουμε:
Ø  Κατάργηση του επιδόματος συζύγου. Με την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος διευρύνουμε τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχουν στις μειώσεις, όπως είναι τα υψηλόμισθα – υψηλόβαθμα στελέχη, που ξεπερνούν το ανώτατο όριο (πλαφόν) που ορίζει ο Νόμος και λαμβάνουν επίδομα συζύγου πλέον του πλαφόν. Έτσι κι αλλιώς μετά την ψήφιση του Νόμου, το οικογενειακό επίδομα ενσωματώνεται στο ποσό της ανώτερης σύνταξης.
Ø   Δαπάνες για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Οι δαπάνες για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από την μισθοδοσία των εργαζομένων και θα πρέπει να επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Άλλωστε, η εναρμόνιση με τον σχετικό Νόμο για την εκτός έδρας αποζημίωση είναι ασύμφορη για τον μισθωτό σε ό,τι αφορά την αποζημίωσή του (64 ευρώ)  και καταστροφική για την επιχείρηση, καθώς υπάρχει παράταση στον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών. Είναι ενδεικτικό το ότι για εργασία μίας ημέρας (8 ωρών) σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την έδρα, σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 4 ημέρες, αφού το συνεργείο είναι υποχρεωμένο να ταξιδεύει τις 6 από τις 8 ώρες, μαζί με την επιστροφή και μόνο για τις 2 ώρες να ασχολείται με την αποκατάσταση της βλάβης.
Ø   Αναδιοργάνωση του οργανογράμματος, περιορισμός του αριθμού των στελεχών κατ΄ αναλογία της συνολικής δύναμης του προσωπικού της επιχείρησης και επανεξέταση/κατάργηση των ειδικών στελεχών (Experts). Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σχέση στελέχους – μισθωτών:
           1994: Αριθμός εργαζομένων 37.000. Αριθμός στελεχών 1.080.
           2011: Αριθμός εργαζομένων 20.958. Αριθμός στελεχών 2.380.
Ø  Χορήγηση αντίστοιχης ανάπαυσης σε όσα στελέχη εργάζονται υπερωριακά ή πραγματοποιούν υπερεργασία, από την στάθμη του Υποτομεάρχη και πάνω.
Ø  Εργασία Σαββάτου- Κυριακής, υπερωρία, υπερεργασία. Η καταβολή αντίστοιχης αποζημίωσης που αφορά εργασίες για υπερωρία-υπερεργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, να γίνεται μόνο για τις απόλυτα απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης.
Ø  Επιπρόσθετα, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στο σύνολο  των Ειδικών Επιδομάτων, καθώς και στο Ενιαίο Επίδομα, κατά το σκέλος που αφορά το Ειδικό επίδομα ΕΣΣΕ ΄95.
Συνάδελφοι
     Στόχος της πρότασής μας είναι να μείνει ανέπαφος και χωρίς μείωση ο υπολογισμός των μεταβλητών αποδοχών (έτσι όπως και οι Νόμοι 3385/2005 και 3863/2010 ορίζουν), που αφορούν την υποχρεωτική εργασία της βάρδιας, της υπερωρίας, της υπερεργασίας του Σαββάτου, της Κυριακής και των αργιών, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η Επιχείρηση.
Συνάδελφοι
     Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με υπευθυνότητα και απόλυτη γνώση καταθέτει και εγγράφως, όπως έκανε πάντα, την πρότασή του. Είμαστε στη διάθεση της Ομοσπονδίας για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της πρόταση μας, δηλώνοντας ότι θα πράξουμε  ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε – υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε και να πείσουμε με επιχειρήματα για το δίκαιο των θέσεων μας.


Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν . Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης                                                      Αθανάσιος Μάστορας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου