Από τα Καυδιανά Δίκρανα του υπουργικού συμβουλίου περνάνε σήμερα τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ανάρτηση:
Πέτρος Αλμπάνης
την
29 Δεκ 2011
Από το www.energypress.gr
Με το φόβο ότι η πρότασή του για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ πριν «κριθεί» από τους πολίτες θα αντιμετωπίσει την αντίδραση ορισμένων τουλάχιστον συναδέλφων του, προσέρχεται σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, όπου, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί το θέμα. Βεβαίως από το γνωστό πήγαινε – έλα των επικουρικών συντάξεων που ήταν και η μεγαλύτερη δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου έχουν μεσολαβήσει οι επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, ωστόσο το κλίμα είναι τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανεβάσουν τους τόνους οι γνωστοί υπουργοί «φίλοι του λαού».
Τα χρονικά περιθώρια πάντως για την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων είναι πλέον πολύ στενά καθώς οι αυξήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη 1 το μεσημέρι και αμέσως μετά θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν και τα ποσοστά αυξήσεων. Η ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολιγοήμερη αναβολή δεν έλλαξε κάτι σε σχέση με τα ποσοστά των αυξήσεων που θα έρθουν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα στη χαμηλή τάση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς θα κυμανθεί γύρω στο 10%, που σημαίνει κάτι μεταξύ 9% και 11%, χωρίς να αποκλείεται για λόγους εντυπώσεων να προτιμηθεί το μονοψήφιο ποσοστό.
Το μέσο έσοδο...
Τι σημαίνει αυτό για το μέσο έσοδο της ΔΕΗ; Άνθρωποι της επιχείρησης εκτιμούσαν ότι το υπουργείο θα καταλήξει σε μια αύξηση του μέσου εσόδου της κατά 7%-8%, που μεταφράζεται σε επιβάρυνση επί του τελικού λογαριασμού, γύρω στο 3,5% - 4% (με βάση την αναλογία του ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια). Αν σε αυτό προστεθεί και ένα ανελαστικό 6%, από την αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δηλαδή του τέλους ΑΠΕ, των υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), των χρεώσεων δικτύου κ.λπ., φτάνουμε στο 9%-10%.
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είχε αρχικά αιτηθεί αύξηση κατά 19% γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά για το πώς η επιχείρηση θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το 2012 τη μείωση του χρέους της και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της.
Τι θα πουν οι αναλυτές;
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν προς τα παραπάνω νούμερα, πολλοί αρχίζουν να διερωτώνται για το πώς θα εκλάβουν οι αναλυτές ένα μονοψήφιο ποσοστό αυξήσεων στο ρεύμα. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρός της ΔΕΗ Α. Ζερβός προειδοποιούσε ακόμη και για τον κίνδυνο μερικής στάσης πληρωμών εντός του 2012 αν δεν εγκριθούν αυξήσεις τουλάχιστον 15% στο μέσο της έσοδο.
Οσο για αυτό που αποκάλυψε στο περιθώριο του πρόσφατου ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου, ο κ. Ζερβός, ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ να παραμείνει στα ταμεία της για να εξυπηρετήσει το χρέος της, κύκλοι του χώρου διερωτώνται πως μπορεί κανείς να λάβει στα σοβαρά κάτι τέτοιο, και να το ποσοτικοποιήσει, όταν ακόμη δεν είναι γνωστό... το ποιές ακριβώς μονάδες θα εκποιηθούν, και φυσικά σε τι τιμή, και πότε !
Δημοσίευση σχολίου