Θεαματική ανάπτυξη της βιομάζας με νέα εργοστάσια
Ανάρτηση:
Unknown
την
6 Δεκ 2011
Από το energypress.gr...
Θεαματική
ανάπτυξη γνωρίζει τους τελευταίους μήνες ολόκληρος ο κλάδος της
βιομάζας στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτό τον
τρόπο θέρμανσης. Χαρακτηριστικό πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι
δημιουργούνται όλο και καινούργια εργοστάσια παραγωγής pellets,
αναπτύσσονται καινούργιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες κατασκευής λεβήτων,
ενώ στη χώρα μας αντιπροσωπεύονται πλέον επιχειρήσεις λεβήτων από...
όλο τον κόσμο.«Αν ερευνήσει κανείς το που δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, θα δεί ότι αυτές συγκεντρώνονται πλέον γύρω από τις δραστηριότητες της βιομάζας» υποστηρίζει παράγοντας του χώρου.
Το έναυσμα για το αναπτυξιακό «μπουμ» του κλάδου το έδωσαν δύο στοιχεία: πρώτον η θεματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και δεύτερον η άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το energypress, η αγορά διαρθρώνεται πλέον ως εξής:
• Λειτουργούν ήδη επτά βιομηχανίες παραγωγής πέλλετ ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για κατασκευή νέων μονάδων ολοένα και αυξάνεται. Το τελευταίο διάστημα μπήκαν στην παραγωγή δύο νέα εργοστάσια στην Τρίπολη και την Πέλλα, ενώ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους τα παλαιότερα: Alfa Wood στο Νευροκόπι (που είναι το μακράν μεγαλύτερο), ΜΑΚΙ στη Λάρισσα, BIO ENERGY στο Συκούριο, Σακκά στον Παλαμά, Αγγελούση στο Βόλο. Παράγονται πλέον περί τους 70.000 τόνους πέλλετ, ενώ για το 2012 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για... 200.000 τόνους.
• Λειτουργούν επίσης 28 μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής λεβήτων βιομάζας σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, έχοντας παράδοση στην καύση ελαιοπυρήνα, ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε σοβαρή λεβητοποιία στερεών καυσίμων ενώ, ήδη, οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν προσαρμόσει την εστία καύσης και την φιλοσοφία των λεβήτων ελαιοπυρήνα, σε λέβητα πέλλετ. Οι συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής προμηθεύουν λέβητες για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών και μονοκατοικιών.
• Αντιπροσωπεύονται πλέον στη χώρα μας λεβητοποιίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.: Τσεχία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Κορέα κ.λπ.
• Γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα ενεργεικά τζάκια και σόμπες, αλλά και τα συμβατικά παλαιού τύπου, ενώ το εμπόριο ξύλου αναπτύσσεται και οι τιμές αυξάνουν. Στα τζάκια και τις σόμπες ο κύριος όγκος προϊόντων είναι εισαγωγής, από διάφορες χώρες.
Τι είναι τα πέλλετ
Τα πέλλετ είναι μια μορφή βιομάζας αποτελούμενη ουσιαστικά από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, η οποία μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή σόμπες αξιοποιείται για κάλυψη θερμικών αναγκών. Θεωρείται σήμερα το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος του πετρελαίου καθώς, εν μέσω κρίσης, είναι ένα καύσιμο το οποίο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός μέσου σπιτιού χωρίς χρήση άλλης θερμαντικής πηγής, με σημαντικά μειωμένο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο – οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των πέλλετ κάνουν λόγο ακόμη και για οικονομία στην οικιακή θέρμανση της τάξης του 40%-50%.
Ωστόσο, εκτός από το οικονομικό κίνητρο, τα pellets συγκεντρώνουν μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων - σταθερή ποιότητα και υγρασία, καθαρά και εύκολα στη χρήση και την αποθήκευση - τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά όχι μόνο απέναντι στο πετρέλαιο αλλά και ως προς παραδοσιακά καύσιμα όπως το ξύλο.
Αντικίνητρα
Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση λεβήτων και σομπών pellets.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.
Ωστόσο, και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατέχει την τελευταία θέση, λόγω μιας σειράς «αντικινήτρων». Το βασικότερο αντικίνητρο που ήταν η απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει ήδη αρθεί αλλά παραμένει ο υψηλός ΦΠΑ στα εγχώρια pellets και η ανυπαρξία κινήτρων για την αγορά λέβητα – σόμπας βιομάζας σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27.
Έλλειψη ποιοτικών ελέγχων
Παρόλα αυτά, τα στελέχη του χώρου διαπιστώνουν και σήμερα κινδύνους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους καυστήρες pellets, τόσο με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από τους λέβητες, όσο και ποιοτικών ελέγχων στα pellets. Και τούτο διότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα να εισάγονται pellets με υγρασία και καυστήρες ιδιαίτερα ρυπογόνοι.
Σε ημερίδα μάλιστα που έκανε το ECOCITY το Σάββατο, επιστήμονες έκαναν λόγο για «βεβιασμένη απόφαση» όσον αφορά την άρση απαγόρευσης καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγουμένως να έχουν μπεί προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου στη συγκεκριμένη αγορά και κυρίως στην μέτρηση εκπομπής μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου από τους συγκεκριμένους καυστήρες.
Δημοσίευση σχολίου