Διεθνής διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων νερού
Ανάρτηση:
Πέτρος Αλμπάνης
την
29 Δεκ 2011
Από τα www.kala-nea.gr
Τη ζωή ευκολότερη όσων ασχολούνται με το πότισμα καλλιεργειών και φυτών για επαγγελματική χρήση ή χόμπι φιλοδοξεί να κάνει ένα σύστημα πρωτοποριακής τεχνολογίας για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων νερού που αναπτύσσεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Με δυναμισμό και πρωτοτυπία, το Πολυτεχνείο Κρήτης κατάφερε να λάβει το δεύτερο βραβείο καλύτερης διπλωματικής εργασίας στο συνέδριο IEEE RFID Technologies and Applications το Σεπτέμβρη του 2011 στο “Sitges” της Βαρκελώνης. Μέσα από την εργασία του Γιάννη Κιμιωνή, που αφορούσε την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων νερού, η Ελλάδα έγινε για μια ακόμη φορά περήφανη.
Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) απέδειξε ότι με την τοποθέτηση συγκεκριμένων αισθητηρίων υγρασίας στο χώμα ή σε ένα φυτό μπορεί να βρεθεί με ακρίβεια η ποσότητα του νερού που διαθέτει. Οι αισθητήρες ενώνονται με ένα ψηφιακό σύστημα καταγραφής ή με έναν πομποδέκτη. Στη συνέχεια, ο πομποδέκτης στέλνει την πληροφορία για την υγρασία σε έναν δέκτη-υπολογιστή με ασύρματο τρόπο. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα τεράστιο ασύρματο δίκτυο αισθητήρων (wireless sensor network), το οποίο «γνωρίζει» διαρκώς τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε μια καλλιέργεια.
Το χαμηλό οικονομικό κόστος των δικτύων σε συνδυασμό με την ιδιότητά τους να επιτρέπουν τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κατανάλωσης του νερού δημιούργησε θετικές εντυπώσεις στο εξωτερικό. Η εξοικονόμηση ενέργειας των δικτύων αποτέλεσε μία από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στη διάκριση, σε συνδυασμό με τα οικολογικά οφέλη. Πρόκειται για μια μέθοδο που θεωρείται η πιο κατάλληλη λύση για το αυτόματο πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών ή για τη διευκόλυνση άλλων περιβαλλοντικών αναγκών.
Δημοσίευση σχολίου