.

13% αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος προτείνει για το 2013 η ΡΑΕ


Γερό "τσεκούρι" έπεσε από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα κόστη που κατέθεσε η ΔΕΗ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται ότι αναγνωρίζει πολύ χαμηλότερα κόστη (περίπου κατά 600 εκατ. ευρώ) σε σχέση με εκείνα που υποστηρίζει ότι έχει η ΔΕΗ. Παράλληλα η ολομέλεια της Αρχής αποφάσισε να περιορίσει και το προσδοκόμενο για την ΔΕΗ έσοδο.Τα στοιχεία αυτα είναι τα βασικα για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων, τα οποία, με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ θα πρέπει να αυξηθούν κατά 13% μεσοσταθμικά για όλο το 2013, έναντι του 25% που αναλογούσε στα δεδομένα που είχε καταθέσει η ΔΕΗ.

Με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως εδώ και καιρό άλλωστε διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου ΠΕΚΑ, πιθανότατα κοντά στο 7 - 8%.
Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από οκτώ ώρες, και σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη της, η ολομέλεια της ΡΑΕ αποφάσισε σύμφωνα με τις πληροφορίες να «ψαλιδίσει» την κατά τη ΔΕΗ αύξηση 25% του μεσοσταθμικού της κόστους, στο επίπεδο του 13%.
Συγκερασμός δύο τάσεων…
Επρόκειτο, όπως λένε οι ίδιες πηγές για μια δύσκολη συνεδρίαση γεμάτη ένταση που ξεκίνησε το πρωί για να ολοκληρωθεί το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε να συμβιβαστούν δύο διαφορετικές τάσεις : Των «σκληρών» που μπροστά στο φόβο να καταρρεύσει η αγορά ενέργειας (χάρη στο ντόμινο χρεών που φτάνει ως τη ΔΕΠΑ) πίεζαν ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια, και όσων επέμεναν να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλές ώστε να μην δεχθούν κι άλλο ισχυρό πλήγμα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.
Η ολομέλεια της ΡΑΕ επιχείρησε να συγκεράσει τις δύο αυτές τάσεις ώστε και η επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές να μην είναι τεράστια, αλλά και να πάρει ανάσα η ενεργειακή αγορά από τα επιπλέον έσοδα που θα εισρεύσουν από το 2013 στα ταμεία της ΔΕΗ, ικανοποιώντας παράλληλα τη μνημονιακή υποχρέωση για κοστοβαρή τιμολόγια ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου (μετά απελευθερώνονται). Στο τέλος η "παλάντζα" έγειρε κυρίως προς την πλευρά των απόψεων που επεδίωκαν μικρού ύψους αυξήσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντική αμφισβήτηση δέχθηκαν τα κοστολογικά στοιχεία που απέστειλε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, με μέλη της ολομέλειας να επιμένουν ότι η επιχείρηση έχει ακόμη να κάψει πολύ «λίπος», εννοώντας όχι το μισθολογικό.
Έχει σημασία να διευκρινισθεί πως η ΡΑΕ δεν γνωμοδοτεί σχετικά με τα ποσοστά αυξήσεων στα τιμολόγια, αλλά σχετικά με το πόσα από τα εμφανιζόμενα ως κόστη της ΔΕΗ αποδέχεται, καθώς επίσης για το ποιο πρέπει να είναι το εύλογο έσοδο για την επιχείρηση.
Τι περιλαμβάνει η γνωμοδότηση
Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν κινείται και η γνωμοδότηση της Αρχής, που αφού καθαρογραφεί από τη διοίκησή της, θα αποσταλεί στον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου και θα περιλαμβάνει τρία σκέλη : Το πρώτο αφορά στο ανταγωνιστικό τμήμα των τιμολογίων (δηλαδή την ενέργεια), το δεύτερον στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (για δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας γνωστές ως ΥΚΩ ), και το τρίτο στο περίφημο τέλος ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ όπως πλέον λέγεται.
Το υπουργείο ΠΕΚΑ αφού αξιολογήσει και με πολιτικά πλέον κριτήρια τα στοιχεία της Αρχής, θα τα εγκρίνει ή όχι, και θα ανακοινώσει τα ποσοστά των αυξήσεων, κάτι που για ευνόητους λόγους αναμένεται να γίνει μετά τα Χριστούγεννα.
Εδώ και καιρό πάντως ο κ. Παπαγεωργίου έχει κάνει σαφές μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια θα είναι μονοψήφια.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου