.

Επιστολή ξένων ομίλων αιολικών προς Σαμαρά ότι δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα


Στην επανεξέταση της αναπτυξιακής στρατηγικής τους στην Ελλάδα, αλλά και αυτής της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά , οδηγούνται οι μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα της αιολικής ενέργειας, μετά την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Αυτό δηλώνουν με ρητό τρόπο οι εκπρόσωποι των επτά μεγαλύτερων διεθνών ομίλων που βρίσκονται στη χώρα μας, σε επιστολή την οποία απέστειλαν στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας κατ΄ αποκλειστικότητα το energypress.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι πρεσβευτές των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες αυτές, κινούνται επίσης για την από κοινού παρέμβασή τους προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση των πρόσφατων αποφάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις εταιρείες, καθιστούν απαγορευτική την επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Οι εταιρείες που έχουν εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής: Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι η επιστολή έχει σταλεί από τις 13 Νοεμβρίου, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς (Λιβιεράτο, Παπαγεωργίου και Χατζηδάκη) ούτε καν κάποια απάντηση!  Κι αυτό όταν οι ξένες εταιρείες ενός ολόκληρου κλάδου, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, αφήνουν να εννοηθεί ότι εξετάζουν την αποχώρηση από την χώρα (μια χώρα που αναζητά αγωνιωδώς τρόπους να προσελκύσει ξένες επενδύσεις!).
Τα βασικά σημεία της επιστολής είναι τα εξής:
«Οι εταιρείες που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, ηγούνται του ενεργειακού τομέα παγκοσμίως, τόσο στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής όσο και της κατασκευής και εμπορίας βιομηχανικού εξοπλισμού για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ανεμογεννήτριες.
Στην Ελλάδα, το αθροιστικό χαρτοφυλάκιο των εταιρειών μας υπερβαίνει τα 1.000 MW έργων σε λειτουργία, αποτελούμενο κυρίως από αιολικά πάρκα, τα οποία συνιστούν την πλέον ώριμη και διαδεδομένη τεχνολογία, αλλά και από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά έργα (που πλησιάζει το ήμισυ της εθνικής αγοράς ΑΠΕ), ήτοι άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και τεράστιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, ώριμων προς άμεση υλοποίηση. Επίσης, οι υπογράφουσες απασχολούν εγχώριο δυναμικό, με προοπτική την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.
Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».
Η επιστολή περιέχει και παράκληση για άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς με αντικείμενο την αναθεώρηση της «άδικης, δυσανάλογης, και νομικά προβληματικής διάταξης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν εστάλη η επιστολή, δεν είχε δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του κ. Παπαγεωργίου, με το οποίο επιβάλλεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών και, όπως έχει σημειώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ «αφαιρούνται και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά Α.Π.Ε.» καθώς:
·         Αυξάνουν υπερβολικά τα διοικητικά εμπόδια στην ανάπτυξη οδηγώντας σε αναστολή και ακύρωση πλήθος ώριμων επενδύσεων.
·         Υφαρπάζουν τη δουλειά, τις πολυετείς προσπάθειες και τις επενδύσεις δεκάδων επιχειρήσεων Α.Π.Ε. και των εργαζομένων τους.
·         Αγνοούν παντελώς την κατάσταση κρίσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου