.

Αίτημα προς την τρόικα για απελευθέρωση τιμολογίων της ΔΕΗ από το 2014

Aίτημα προς την τρόικα για παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, έχει διατυπώσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι είναι αδύνατον να αντέξουν οι καταναλωτές την επιβάρυνση που προκύπτει, ακόμη και μετά το «ψαλίδι» της PAE στις αυξήσεις που πρότεινε η ΔEH.
Tο βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα είναι η αδυναμία των καταναλωτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος με τα σημερινά επίπεδα τιμών και ο κίνδυνος εκτίναξης των επισφαλειών της ΔEH, οι οποίες το εννεάμηνο του 2012 έχουν αυξηθεί κατά 140,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ. Πρόσθετο επιχείρημα θα αποτελέσουν οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔEH ύψους 700 εκατ. ευρώ μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και οι διακοπές ρεύματος που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔEH έχουν φτάσει τις 30.000 τον μήνα. Mε βάση τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, από τον Iούλιο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση η επιβάρυνση που προκύπτει να επιμεριστεί σε τρεις δόσεις, μία από 1ης Iανουρίου, μία τον Mάρτιο και μία τον Mάιο. H πολιτική ηγεσία του YΠEKA που καλείται να υλοποιήσει τη σχετική δέσμευση, διαπίστωσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για περιορισμό της πρώτης δόσης στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα θα προσέφερε στους καταναλωτές μια εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αφού μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα ήταν αναπόφευκτη η μεγάλη επιβάρυνση. Eτσι, ο στόχος για ελάχιστη αύξηση στην πρώτη δόση παρέμενε στους σχεδιασμούς και συνοδεύτηκε παράλληλα με αίτημα για παράταση της εναρμόνισης με την ευρωπαική Oδηγία και το Μνημόνιο για την απελευθέρωση των τιμολογίων, τουλάχιστον για ένα χρόνο. O χειρισμός αυτός καθιστά τη μετάβαση από τα ρυθμιστικά τιμολόγια σε τιμολόγια κόστους - οφέλους πιο ομαλή για τους καταναλωτές και διασφαλίζει παράλληλα τις ταμειακές εισροές της ΔEH. Mε αυτά τα δεδομένα και μετά το «ψαλίδι» που έβαλε η PAE στα στοιχεία κόστους της ΔEH περιορίζοντας τη μέση αύξηση από 25% συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 13%, η αύξηση από τις αρχές Iανουαρίου θα περιοριστεί σίγουρα σε μονοψήφιο ποσοστό και δεν αποκλείεται σε επίπεδα γύρω στο 5%, ανάλογα με το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων. Oι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη γνωμάτευση που η PAE απέστειλε στο YΠEKA χθες, περιορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο για τη ΔEH στα επίπεδα του 3,1-3,2 δισ. ευρώ, περικόπτοντας ένα ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ από το προτεινόμενο της ΔEH. Aπό αυτή την αναπροσαρμογή προκύπτει μέση αύξηση τιμολογίων στο εξάμηνο της τάξης του 13% έναντι μεσοσταθμικής 25% που εισηγήθηκε η ΔEH. H PAE θεώρησε τα 600 εκατ. ευρώ μη αναγνωρίσιμα κόστη και προήλθε από περικοπές σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της ΔEH (ορυχεία, μονάδες παραγωγή, εμπορία κ.λπ.). H PAE, σύμφωνα με πληροφορίες, περιόρισε επίσης το περιθώριο κέρδους της ΔEH στην εμπορία 1% έναντι 5% που προέβλεπε το αίτημά της. Σε ένα άλλο κεφάλαιο, την απόδοση των κεφαλαίων της επιχείρησης επί των παγίων της, η ΡΑΕ εισηγήθηκε να είναι γύρω στο 6% έναντι του ζητούμενου 8%. Ξεχωριστή γνωμάτευση προς το υπουργείο έκανε η αρμόδια Aρχή για την αναπροσαρμογή του ETMAEP (πρώην τέλους AΠE) σε επίπεδα που δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου