.

Σπάρτακος: Υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης της «Πτολεμαΐδα V» αποφάσισε η ΔΕΗ


Την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας «Πτολεμαΐδα V» αποφάσισε η ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε συνέχεια και ολοκλήρωση της συζήτησης που είχε γίνει κατά τη συνεδρίαση στις 27/11/2012.
Εδώ και ένα χρόνο το  έργο  έχει κατακυρωθεί επισήμως σε κοινοπραξία, με επικεφαλής τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ λόγω δυσκολιών χρηματοδότησης η ΔΕΗ δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει μέχρι στιγμής το έργο. Πιο συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της επένδυσης.
Η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης έρχεται λίγες ημέρες μετά την τελευταία επιστολή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε., σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή του έργου «Πτολεμαΐδα V». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην επιστολή του προς τον κ. Ζερβό στις 22/11/2012 εξέφραζε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του «για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα υπογραφής της σύμβασης με την μειοδότρια εταιρεία για την ανάθεση της κατασκευής του έργου «Πτολεμαΐδα V» και καλούσε τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να «ενεργήσετε αυθωρεί και παραχρήμα, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενός έργου που θα εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια την τροφοδότηση, με θερμική ενέργεια, της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, ενός έργου που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις προοπτικές ενός τόπου και πολλές παραμέτρους της Εθνικής μας πορείας».
Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει εδώ και 3 περίπου χρόνια. Η απόφαση είχε παρθεί κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14/4/2010 –συνεδρίαση στην οποία ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είχε παραστεί με πολυμελή αντιπροσωπεία και είχε τοποθετηθεί επί του θέματος, υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα λήψης απόφασης. Στις 20 Απριλίου του 2010 έγινε η προκήρυξη με δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και πρώτη ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Δυστυχώς εξ αρχής και πολλές φορές ήταν πυκνά τα σύννεφα που σκέπασαν την όλη υπόθεση της κατασκευής της μονάδας (σε σχέση με την υποβολή προσφορών, τη χρηματοδότηση, την υπογραφή της σύμβασης), ενώ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ποτέ δεν έπαψε να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης και να παρεμβαίνει όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο.
Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό έργο της επιχείρησης με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ικανοποίηση και δικαίωση από τις εξελίξεις με την σημερινή απόφαση, εξελίξεις την συνέχεια των οποίων θα παρακολουθεί στενά προκειμένου να γίνονται γνωστά τα βήματα τα οποία θα σημειώνονται και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Θυμίζουμε στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης και τον καλούμε να προβεί στην υλοποίηση της δέσμευσης και υπόσχεσής του για υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχη εταιρία στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Δέσμευση την οποία κρίνουμε απαραίτητη να υλοποιηθεί για λόγους συμβολικούς, αλλά και για λόγους ηθικής απέναντι στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία.


Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου