.

Οριστική λύση νομιμοποίησης αυθαιρέτων προωθεί το ΥΠΕΚΑ

Τη δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης της πλειονότητας των αυθαιρέτων της χώρας άλλα και την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, απεγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες «μπλοκαρισμένους» για δεκαετίες ιδιοκτήτες, δημιουργεί η «τράπεζα γης» που σχεδιάζει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα αναζωογονήσουν την οικοδομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και για την αξιοποίηση δημόσιας γης, αλλάζοντας ριζικά το πολεοδομικό μοντέλο που ισχύει στην Ελλάδα.

Με απλά λόγια, με την τράπεζα γης, μεταξύ άλλων, θα μπορεί κάποιος που διαθέτει ένα οικόπεδο να πουλάει το δικαίωμα να χτίσει στη Τράπεζα Γης, η οποία με τη σειρά της θα το πουλάει σε όσους χρειάζονται επιπλέον συντελεστή. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χτίσει 4 ορόφους, ενώ θα μπορούσε να χτίσει 5, μπορεί να πουλήσει το δικαίωμα του επιπλέον ορόφου και κάποιος άλλος που έχει χτίσει αυθαίρετα να αγοράσει αυτό το δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξασφαλίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ενώ ανοίγει και μια αγορά που θα έχει οφέλη για τους πολίτες άλλα κυρίως για το Δημόσιο. Με την «Τράπεζα Γης», θεσμό που υφίσταται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.:

  • Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους, αγοράζοντας από την Τράπεζα Γης το δικαίωμα για τα τετραγωνικά που έχουν χτίσει.
  • Τίθεται τέλος στη διαδικασία παραγωγής κτιρίων που ίσχυε ως τώρα, καταργώντας στην ουσία την αντιπαροχή και εισάγει νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων στον χώρο της κτηματαγοράς. Δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις στην κτηματαγορά μέσω της απόσυρσης κτιρίων και της συνένωσης οικοπέδων και των μπόνους σε ύψος και συντελεστές που δίνει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Το εργαλείο αυτό μπορεί να λειτουργήσει κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως έγινε και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με απλά λόγια, θα μπορούν σε μια περιοχή, όπως τα Πατήσια, να γίνουν συνενώσεις οικοπέδων, να γκρεμιστούν τα παλιά κτίρια και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων να κατασκευαστούν νέα κτίρια με πρόβλεψη για εκτεταμένους ελεύθερους και πράσινους χώρους.
  • Διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και η σύνδεση με επιχειρησιακά και επενδυτικά προγράμματα μεικτής οικονομίας. Θα μπορεί το κράτος να εντάξει όλη την αδόμητη ή μη δημόσια γη και να ανταλλάζει τις εκτάσεις αυτές με άλλες για την κατασκευή έργων υποδομής, σχολείων, κοινόχρηστων χώρων, πάρκων κ.λπ., αποφεύγοντας έτσι το κόστος των απαλλοτριώσεων, αφού θα πληρώνει ουσιαστικά με τον άυλο τίτλο του συντελεστή δόμησης.
  • Απεμπλέκονται οι ιδιοκτήτες διατηρητέων οι οποίοι θα μπορούν να πουλήσουν το υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που διαθέτουν. Εξετάζεται να επιβληθεί προϋπόθεση ώστε η πώληση να συνδυάζεται με την υποχρέωση οι ιδιοκτήτες να επενδύσουν στην ανακατασκευή των ακινήτων τους.
imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου