.

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης

Σημαντική αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού της υψηλής και μέσης τάσης, που αφορούν κυρίως βιομηχανίες και επιχειρήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός με επιστολή του στη ΡΑΕ, την οποία ενημέρωσε ότι από 1/1/2013 τα τιμολόγια αυτά θα επιβαρυνθούν με το κόστος των ρύπων.

Στην επιστολή ο κ. Ζερβός αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία 29/2009, η οποία από 1/1/2013 καταργεί τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για το σύνολο του CO 2, που παράγει. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να αγοράζει περί τα 45 εκατ. δικαιώματα ετησίως. Το κόστος των δικαιωμάτων αυτών εξαρτάται άμεσα από τη χρηματιστηριακή τους τιμή, η οποία πάντως τον τελευταίο καιρό καταρρέει. Χθες, για παράδειγμα, το ελληνικό δημόσιο πώλησε μέσω του Χ.Α. 750.000 δικαιώματα στην τιμή των 5, 78 ευρώ ανά δικαίωμα.
Ακόμα και σε αυτή την πολύ χαμηλή τιμή, (αν υπολογίσει κανείς ότι πριν ένα χρόνο ήταν κοντά στα 13 ευρώ/δικαίωμα), η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, φθάνει στα 260 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης είναι απελευθερωμένα, οπότε η ΔΕΗ αποφασίζει για τις μεταβολές τους. Επιβάρυνση για το κόστος ρύπων θα έχουν και τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση, που αφορούν οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, όμως το ύψος τους θα αποφασιστεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας ύστερα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισημαίνει τέλος στην επιστολή του στη ΡΑΕ, τον μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τους ρύπους. Πρόκεται για έναν μηχανισμό επιδότησης από εθνικούς πόρους μέχρι το 60% του κόστους του ρεύματος. Το μέτρο αφορά 15 ενεργοβόρους κλάδους π.χ. αλουμίνιο, μεταλλουργία, χαρτοβιομηχανία κ.λπ., όμως μέχρι σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δεν έχει καταλήξει ούτε στο ύψος της επιδότησης, ούτε στο πώς αυτή θα χορηγείται.

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου