.

Ακύρωση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό από το ΣτΕ

Στην ακύρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, που εγκρίθηκε το 2013, προχώρησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νομοθέτημα, που συγκέντρωσε πλήθος αρνητικών απόψεων από ετερόκλητους φορείς (από τον ΣΕΒ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μέχρι περιβαλλοντικές οργανώσεις), κυρίως επειδή προάγει τη χωροθέτηση πολύ μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Το πλαίσιο ωστόσο δεν κρίθηκε από το ΣτΕ επί τους ουσίας αλλά ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.

Ενάντια στο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού είχαν ασκηθεί δύο προσφυγές: η μια ομαδική: από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τους Δήμους Λειψών και Κιμώλου, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Και η δεύτερη από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

«Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας δίνει σημασία στην κοινωνική συμμετοχή, αναγορεύοντάς την σε ουσιώδη τύπο, που αν δεν τηρηθεί επιφέρει ακυρότητα», εξηγεί η κ. Λούσι Κιουσοπούλου, δικηγόρος ενός εκ των προσφευγόντων. «Σύμφωνα με την απόφαση, δεν έγινε ο διάλογος που έπρεπε κατά την εξέταση του πλαισίου από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, επομένως υποβαθμίστηκε η συμμετοχή του κοινού». Το ΣτΕ όμως απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Ολα τα άλλα ζητήματα ουσίας, από τη διαχείριση των περιοχών Natura έως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα παραμένουν ανοιχτά, καθώς δεν κρίθηκαν από το Δικαστήριο».

Τι είχε συμβεί το 2013, κατά την υποβολή του πλαισίου στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας; Πλήθος φορέων είχαν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και περιφερειολόγων, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η WWF Ελλάς. Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, είχε δρομολογήσει μια καταγραφή απόψεων, αντί της θετικής ή αρνητικής γνωμοδότησης, καθώς οι περισσότεροι φορείς ήταν αρνητικοί, γεγονός που το ΥΠΕΚΑ ήθελε να αποκρύψει. Επίσης, το πλαίσιο έδωσε σαφή κατεύθυνση προς τη χωροθέτηση μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών. Η επιλογή αυτή έγινε χωρίς να τεκμηριωθεί επιστημονικά η ύπαρξη μιας αγοράς γι’ αυτά τα τουριστικά χωριά.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου