.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι Κρήτης: H ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία – Παρέμβαση της ΚΕΔΕ

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στους δήμους και της Κρήτης από τις πιέσεις που δέχονται από τη ΔΕΗ για την εξόφληση οφειλών με κίνδυνο να διακοπεί όχι μόνο η λειτουργία τους αλλά να βρεθούν και χωρίς νερό οι δημότες αφού θα μείνουν χωρίς ρεύμα τα αντλιοστάσιά τους.
Μάλιστα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βγήκαν ήδη στους δρόμους και έκοψαν το ρεύμα σε δήμους όπως στο Μυλοπόταμο αλλά και στα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με αποτέλεσμα και τη διακοπή της υδροδότησης.
Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης με τον πρόεδρό της και Δήμαρχο Ηρακλείου κ.Βασίλη Λαμπρινό να δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη και στο ekriti.gr, ότι οποιαδήποτε διακοπή ηλεκτροδότησης στους Δήμους θα επιφέρει άμεσα δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αφού δεν θα λειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον πρωτογενή τομέα στον οποίο στηρίζεται όλη η οικονομία του νησιού αφού δεν θα υδρεύονται οι καλλιέργειες και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Η οργή των δημάρχων του νησιού ήταν έντονη μετά την επικοινωνία που είχε μαζί τους στέλεχος της ΔΕΗ από την Αθήνα που επιτακτικά τους ζητούσε να καταβάλλουν ποσά μέσα σε λίγες ώρες όπως στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος,στα Σφακιά ,τη Βιάννο ,το Μυλοπόταμο τη Κίσσαμο και αλλού.

Στη Δυτική Κρήτη ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), στις περιοχές Βλητές, Πατελάρι και Μυλωνιανά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη ώστε να ανασταλεί από τη ΔΕΗ το πρόγραμμα διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ και να δρομολογηθούν λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε δήμους και ΔΕΥΑ της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης δήμων και ΔΕΥΑ της Κρήτης λόγων οφειλών ζητούμε την άμεση παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργών Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη ώστε να ανασταλεί από τη ΔΕΗ το πρόγραμμα διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ και να δρομολογηθούν λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των δήμων και των ΔΕΥΑ προς την εταιρεία.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Κρήτης οι λόγοι για άμεση ρύθμιση του θέματος διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ είναι προφανείς, αναγκαίοι και επιτακτικοί καθώς ήδη υπήρξε η πρώτη επίσημη διακοπή ηλεκτροδότησης προς τον Δήμο Μυλοποτάμου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της Αυτοδιοίκησης!

Η ΚΕΔΕ εφιστά προς κάθε αρμόδιο την προσοχή ότι η συνέχιση των διακοπών ηλεκτροδότησης θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις τόσο στη Δημόσια Υγεία, όπως η διακοπή λειτουργίας των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, διακοπή υδροδοτήσεων σε οικισμούς, όσο και στην τοπική οικονομία με τη διακοπή της άρδευσης των καλλιεργειών και καταστροφή του πρωτογενή τομέα, που στηρίζεται όλη η οικονομία του νησιού.

Σε ότι αφορά το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλω να υπογραμμίσω προς τους κ.κ. υπουργούς ότι οι δήμοι της χώρας αποτελούν τους καλύτερους πελάτες της ΔΕΗ, καταβάλλοντας προς την εταιρεία εκατομμύρια ευρώ διαχρονικά. Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας, σήμερα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με περικοπές πόρων που έχουν ανέλθει στο 70% των τακτικών της εσόδων, να στηριχθούν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά το κοινωνικό τους έργο και η προσφορά τους προς τις τοπικές κοινωνίες και τοπικές οικονομίες.

Πολύ περισσότερο σήμερα που η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, διακηρύττουν καθημερινά και σε όλους τους τόνους ότι θα εφαρμόσουν ισοδύναμα μέτρα για να απαλύνουν τις επιπτώσεις και τις «πληγές» των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, ότι κομβικό ρόλο σε αυτό έχει η με κάθε τρόπο στήριξη της Αυτοδιοίκησης και ότι η κεντρική εξουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι –χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό !

Εμείς προτείνουμε να υπάρξει ακόμη και αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για υπαγωγή των δήμων και των ΔΕΥΑ στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις για όλες τις υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση να εξακολουθεί να ισχύει ανεξάρτητα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις για τις οποίες οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να εξοφλούνται στην ώρα τους.

http://www.aftodioikisi.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου