.

Διάθεση για επιτάχυνση του ΤΑΡ «βλέπει» ο υπουργός Ενέργειας

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, με αμερικανό αξιωματούχο και την ομόλογό του από την Βουλγαρία.


Συγκεκριμένα, ο υπουργός συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χοκστάιν, και στη συνέχεια οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με την την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ωστόσο ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ενώ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον ΤΑΡ ως έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και πρόσθεσε:

«Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη -όσο μπορεί να γίνει αυτό τώρα- για την Ελλάδα.»

Όπως έγινε γνωστό η ελληνική πλευρά θέτει ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη ενώ επιθυμεί περισσότερα από την Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, ο υπουργός έθεσε ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του έργου, το οποίο όπως είπε συμφωνούν όλες οι πλευρές ότι έχει ξεχωριστή σημασία.

«Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα. Αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν και οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο.»

Ο αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και κάλεσε την κυβέρνηση και την ΤΑΡ να συζητήσουν ανοιχτά τις εκκρεμότητες ώστε να υπάρξει λύση το συντομότερο.

in.gr Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου