.

Δημοφιλές «σπορ» η ρευματοκλοπή για επιχειρηματίες και «έχοντες»

Ασύλληπτες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών και των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ δεν πιστεύουν στα μάτια τους από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούν, ενώ η όλη προσπάθεια για αποκατάσταση της νομιμότητας βρίσκει πολλές φορές «τοίχο» ακόμη και στους πλέον αρμόδιους θεσμούς, όπως η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και η Δικαιοσύνη, στην οποία καταφεύγουν πολλοί και η ΔΕΗ υποχρεώνεται να προχωρήσει σε επανασύνδεση.

Στον μακρύ κατάλογο των παρανομούντων που έχει στα χέρια της η ΔΕΗ, φιγουράρουν δημοφιλή ονόματα από τον χώρο του θεάματος, του ποδοσφαίρου και του επιχειρείν, τα οποία ηλεκτροδοτούν βίλες πολλών τετραγωνικών αλλά και επιχειρήσεις με «δωρεάν» ρεύμα. Aνεξέλεγκτη δείχνει να είναι η κατάσταση σε μπαρ, καφετέριες, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, όπου η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με ανθρώπους της νύχτας, ενώ μια ξεχωριστή «πληγή» αποτελεί το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για «έχοντες» που αποφάσισαν να μην πληρώνουν το ρεύμα. Γύρω από το ΚΟΤ, δικαιούχοι του οποίου είναι ευάλωτοι καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, άτομα με μηχανική υποστήριξη κ.λπ.) και πληρώνουν το ρεύμα με έκπτωση έως και 40%, ενώ παράλληλα προστατεύονται από τις διακοπές για ανεξόφλητες οφειλές, έχει αναπτυχθεί μια «φάμπρικα» έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών υγείας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως δικαιούχοι «έχοντες» με βίλες πολλών τετραγωνικών, πισίνες και γήπεδα τένις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση βίλας στη Ν. Ερυθραία 500 τ.μ. με απλήρωτο λογαριασμό άνω των 200.000 ευρώ, όπου ο ιδιοκτήτης ήταν ενταγμένος στο ΚΟΤ ως άτομο που χρήζει μηχανικής υποστήριξης. Η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ παρέπεμψε το θέμα στη Γ.Γ. Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι ενώ βάσει τεκμηρίων θα έπρεπε να δηλώνει εισόδημα 40.000 ευρώ δήλωνε άνεργος και η βίλα των 500 τ.μ. εμφανιζόταν ως διαμέρισμα 99 τ.μ. Η ΔΕΗ έκανε αίτημα προς τη Γ.Γ. Εσόδων για απένταξη από το ΚΟΤ τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Συμβαίνει όμως ακόμη και οι περιπτώσεις που εντοπίζονται και στις οποίες η ΔΕΗ προχωράει σε διακοπή ρεύματος, οι «έχοντες» είτε να επανασυνδέουν μόνοι τους το ρεύμα είτε να αφήνουν τα «φέσια» στη ΔΕΗ και να πηγαίνουν σε άλλον προμηθευτή. Και ενώ η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να εκδώσει απόφαση που να απαγορεύει την αλλαγή προμηθευτή σε καταναλωτές με ανεξόφλητους λογαριασμούς, η αρμόδια Αρχή «νίπτει τας χείρας της». Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας, η ΡΑΕ περιορίστηκε σε απλές συστάσεις, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους κώδικες! Η στάση της ΡΑΕ προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα επιβαρύνει τελικά τους συνεπείς καταναλωτές, που καλούνται να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες», όπως έγινε και με τα «φέσια» των Energa και Ηellas Power. Οι «συστάσεις» της ΡΑΕ δεν εμπόδισαν επιχειρηματίες να αφήσουν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη ΔΕΗ και να «μετακομίσουν» σε άλλον προμηθευτή.

Πειραγμένους μετρητές εντόπισαν συνεργεία της ΔΕΗ στην κατοικία πρώην ποδοσφαιριστή στα νότια προάστια με ανεξόφλητες οφειλές ύψους 420.000 ευρώ.

Σε 24.000 ευρώ ανέρχονται τα ανεξόφλητα βίλας ιδιοκτήτη αλυσίδας ειδών ένδυσης, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται. Γνωστό ψητοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας χρωστάει 60.000 ευρώ και επιχείρηση εστίασης στα βόρεια προάστια της Αττικής 496.000 ευρώ, αλλά με κάποιο ... μαγικό τρόπο έχουν ρεύμα. Στις 400.000 ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές κλινικής της Αθήνας.

Υπό διερεύνηση για το θέμα των ρευματοκλοπών τελεί και ο ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει συστήσει επιτροπή προκειμένου να ερευνήσει την εμπλοκή υπαλλήλων της θυγατρικής σε υποθέσεις ρευματοκλοπής ή πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους. Το «κυνήγι» των «σκοπίμως κακοπληρωτών», όπως ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλεσε θέτοντας ως προτεραιότητα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, παρά τις δυσκολίες έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Η ΔΕΗ έχει προωθήσει μέχρι στιγμής 2.000 μηνύσεις για υποθέσεις ρευματοκλοπών, ενώ για τα ανεξόφλητα θα προχωρήσει για πρώτη φορά και σε έκδοση διαταγής πληρωμής για περιπτώσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν.

http://www.kathimerini.gr/833429/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dhmofiles-spor-h-reymatokloph-gia-epixeirhmaties-kai-exontes

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου