.

Νέο ταμείο αποκλειστικά για την ελληνική Ερευνα

Την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό κτίριο «Αβέρωφ» του ΕΜΠ, στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, διοργανώθηκε η Βραδιά του Ερευνητή, «μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα» όπως έλεγαν οι διοργανωτές. Και ήταν αληθινά μια τέτοια γιορτή, καθώς οι εκατοντάδες επισκέπτες γέμισαν –κάποιες στιγμές, ασφυκτικά– τις αίθουσες τις δύο ορόφων του κτιρίου στις οποίες οι ερευνητικές ομάδες παρουσίαζαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, είναι η ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία. Μάλιστα, οι Ελληνες ερευνητές έχουν δυναμική παρουσία στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία αντλεί δεδομένα από τη βάση Web of Science, με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε σχέση με την εθνική δαπάνη για έρευνα και ανάπτυξη και συγκριτικά με το ερευνητικό δυναμικό στη χώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων για κάθε εκατομμύριο νομισματικής μονάδας που δαπανάται για έρευνα και ανάπτυξη στις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Κροατία και τη Ρουμανία. Οσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων ανά ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης ερευνητή για κάθε χώρα, η Ελλάδα εμφανίζεται στην έκτη θέση, μετά τις Ολλανδία, Κροατία, Ιταλία, Ιρλανδία και Σουηδία. Μόνο που ενώ στις προηγμένες δυτικές χώρες έχουν βρεθεί τα χρηματοδοτικά και θεσμικά μέσα ώστε οι ερευνητικές ιδέες να αξιοποιούνται από τα κράτη και τις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα η σύνδεση αυτή είναι πολύ αδύναμη. Και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ταμείου αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Ταμείο θα δημιουργηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ και με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για τον στόχο αυτό μάλιστα ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τον κ. Φωτάκη, ο οποίος κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι το Ταμείο να μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητη αρχή, ώστε να λειτουργεί με ευελιξία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βασίζονται σε ερευνητικές ιδέες και καινοτόμα προγράμματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, καθώς η τροφοδότηση του Ταμείου δεν θα σχετίζεται με χρηματοδοτικά κεφάλαια που λαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τελευταίας δανειακής της σύμβασης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Μεγαλύτερη τόλμη»

«Είναι καιρός να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη από τις εταιρείες και την πολιτεία, με τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας» ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Τώνια Μοροπούλου, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΕΜΠ στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να ξεδιπλωθεί όλο το δυναμικό που έχει η πολύ αξιόλογη ερευνητική κοινότητα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Σπύρος Γεωργάτος, καθηγητής του Παν. Ιωαννίνων και στενός συνεργάτης του κ. Φωτάκη. «Και μακριά από την αναξιοκρατία και τις πελατειακές λογικές», όπως τόνισε. «Το 75% της έρευνας στην Ελλάδα παράγεται στα πανεπιστήμια. Πρέπει να προβάλλεται το έργο τους» ζήτησε ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, για να προσθέσει η κ. Μοροπούλου ότι «έρευνα κάνουν και οι εταιρείες, όμως ποτέ η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας δεν άκουσε τις προτάσεις τους για τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις επιδιώξεις τους».

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η ελληνική οικονομία έως τώρα δεν έχει αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα. Και αυτό παρότι η ερευνητική δουλειά των ΑΕΙ έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη στη χώρα και δη σε τομείς όπως ο τουρισμός (π.χ. με την ανακάλυψη των σημαντικών αρχαιοτήτων). Επίσης, η ερευνητική δουλειά μπορεί να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά, καθώς η παγκόσμια απαίτηση ενέργειας διαρκώς αυξάνεται, μια από τις πιο ελκυστικές λύσεις στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής είναι η αιολική ενέργεια, που αναμένεται να καλύψει το 20% των ενεργειακών απαιτήσεων μέχρι το 2030. Για να πραγματοποιηθεί ο ενεργειακός στόχος του 20%, οι ανεμογεννήτριες διαρκώς αυξάνουν τόσο σε απόδοση ηλεκτρικής ισχύος όσο και σε μέγεθος. Ετσι, η βασική ιδέα έρευνας του δρος Ανδρέα Καμπίτση και του υποψήφιου διδάκτορα Ιωάννη Δίκαρου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ΕΜΠ Ευάγγελου Σαπουντζάκη, που παρουσιάστηκε στο ΕΜΠ ήταν να σχεδιαστούν και να μελετηθούν οι ανεμογεννήτριες του μέλλοντος. Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2015, στο διεθνές περιοδικό Journal of Computational and Nonlinear Dynamics. Οπως ανέφεραν οι ερευνητές στην «Κ», η πρωτοτυπία της έρευνας έγκειται στον μαθηματικό τρόπο προσομοίωσης και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σημαντική επιρροή των μη γραμμικών φαινομένων, του τρόπου θεμελίωσης και του τρόπου φόρτισης της ανεμογεννήτριας.

 www.katnimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου