.

Απομακρύνεται το σενάριο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ – Κατ΄αρχήν συμφωνία με τους δανειστές

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ έχει αποκλειστεί. Η Ελληνική πλευρά και η πλευρά των δανειστών θα εργαστούν από κοινού τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν στο αποδεκτό εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στην εναλλακτική πρόταση που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Ενέργειας, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και ενστάσεις των θεσμών. Αυτό είναι σε αδρές γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έκαναν ήδη τα στελέχη του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι θεσμοί και κυρίως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν που σηκώνουν το βάρος της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά θέματα, δυο μέρες πριν, λίγες ώρες δηλαδή πριν συναντηθούν με τα στελέχη του υπουργείου, απέστειλαν γραπτώς τις ενστάσεις τους επί του σχεδίου που τους είχε (από τον Αύγουστο) υποβληθεί, ενστάσεις που επανέλαβαν και στις δια ζώσης συνομιλίες. Εστίαζαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο γεγονός ότι το μνημόνιο προϋποθέτει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, πράγμα που το ελληνικό ισοδύναμο δεν προέβλεπε, αφού τα δίκτυα παρέμεναν στη ΔΕΗ και ενσωματώνονταν σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το εναλλακτικό σχέδιο του κ. Σκουρλέτη, όπως είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο κατ΄ αποκλειστικότητα το energypress προέβλεπε την παραμονή των παγίων του σημερινού ΑΔΜΗΕ (δικτύων μεταφοράς) στη ΔΕΗ και απόσχιση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό και συγκεκριμένα του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου, οι οποίες θα μεταφέρονταν στον σημερινό ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ενέργειας) που ανήκει 100% στο ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος θα μετεξελίσσετο σε Διαχειριστή του Συστήματος και θα αποτελούσε τον «νέο ΑΔΜΗΕ». Ο «νέος ΑΔΜΗΕ» που θα προέκυπτε θα είχε τη δυνατότητα διάθεσης του 49% των μετοχών του σε τρίτους, ενώ ο σημερινός ΑΔΜΗΕ θα παρέμενε 100% θυγατρική της ΔΕΗ με αρμοδιότητα τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου, όπως και τις κατασκευές των έργων.
Το νέο σχέδιο


Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο βαθμό που το σενάριο της ιδιωτικοποίησης έχει αποκλειστεί από την ελληνική πλευρά, χωρίς το «κουαρτέτο» να θέσει βέτο, ο σκόπελος της μνημονιακής απαίτησης για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ, σχεδιάζεται να ξεπεραστεί με την απόκτηση από το ελληνικό δημόσιο πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του «νέου ΑΔΜΗΕ». Οι μετοχές αυτές, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να σχετίζονται καθ΄οιονδήποτε τρόπο με το Υπουργείο Ενέργειας που εποπτεύει τον κλάδο. Παράλληλα, οι μετοχές που θα διατηρήσει η ΔΕΗ θα είναι «προνομιούχες», με τη χρηματιστηριακή έννοια, θα δικαιούνται μέρισμα αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα στο management και ψήφο στη Γενική Συνέλευση.

Για την καταβολή από το Δημόσιο της αξίας των μετοχών του «νέου ΑΔΜΗΕ» που θα λάβει, επανέρχονται τα σενάρια για αποπληρωμή της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ, όπως τα ΕΛΠΕ και η ΕΥΔΑΠ.

Η λύση που περιγράφηκε παραπάνω αποτελεί μια βασική κατεύθυνση πάνω στην οποία θα δουλέψουν από κοινού τις επόμενες ημέρες τα στελέχη του ΥΠΕΝ και των δανειστών για να καταλήξουν, αν καταλήξουν, στο αποδεκτό σχέδιο.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου