.

Την «πλατφόρμα Παναγιωτάκη» για τον ηλεκτρισμό παρουσίασε η ΔΕΗ στην D.G. Energy της Κομισιόν

Mε τον κ. Dominique Ristori, γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Στη συνάντηση ο κ. Μ. Παναγιωτάκης παρουσίασε, στον Dominique Ristori και τα άλλα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, αναλυτικά τα βασικά προβλήματα της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι οι τρείς βασικοί στόχοι είναι: Η ομαλή και αποδοτική λειτουργία της χονδρικής αγοράς, το ομαλό και αποδοτικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και η ουσιαστική μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

-Ανέλυσε τον ρόλο της ΔΕΗ για την επιτυχία αυτών των στόχων και την στρατηγική της ΔΕΗ που κινείται σε τρεις άξονες: Προσαρμοστικότητα και ευελιξία, επέκταση σε άλλες αγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες.

-Για την χονδρική αγορά αναφέρθηκε ότι το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Το πρόβλημα, επισημάνθηκε, δεν μπορεί να επιλυθεί με νέες στρεβλώσεις, ανάλογες του παρελθόντος και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ανατιμήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%-100% και συσσώρευσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα στη ΔΕΗ. Η οριστική λύση θα έρθει με την αλλαγή του μοντέλου της αγοράς σε target model και με την μείωση των φόρων, σταδιακά, καθώς και με την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και τέλος με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-Για την λιανική αγορά ανέφερε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ σήμερα είναι στο 94,5%. Όμως άνοιγμα αγοράς χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο και ελάχιστα λειτουργικά κόστη και με στόχο μόνο συνεπείς πελάτες δεν έχει σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και είναι καταδικασμένο να αποτύχει, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Ένα 50% περίπου της αγοράς, δηλαδή η υψηλή τάση, ο δημόσιος τομέας, οι αγρότες, οι δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων και οι πελάτες που έχουν κάνει ρυθμίσεις και έχουν μεγάλες οφειλές, είναι κατανάλωση που εξυπηρετεί αποκλειστικά η ΔΕΗ και κανείς ιδιώτης δεν απευθύνεται και δεν μπορεί σήμερα να απευθυνθεί σ’ αυτούς!

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει θετικά την εμπλοκή Οργανισμών όπως τα ΕΛΤΑ στην εμπορία γιατί πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ με τα 1500 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα απευθυνθούν σε όλες τις κατηγορίες πελατών με λογικό κέρδος και όχι με κερδοσκοπικές διαθέσεις.

-Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο για το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να εφαρμοστούν σωστά με προσεκτικό τρόπο γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρείται να επιλυθούν.

ΑΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (πριν από τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015) ήθελε την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς, καθώς το υφιστάμενο μοντέλο (ΙΤΟ) είναι ένα από τα αποδεκτά και ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί ως ΙΤΟ από την ΡΑΕ και την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει όπως έχει συμφωνηθεί, να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για την ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την Επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της.

Πιστοποιητικά CO2

Ακόμη ο κ. Μ. Παναγιωτάκης, ζήτησε την υποστήριξη για την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή και στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιότερων μονάδων η μείωση εκπομπών CO2 το 2030 θα υπερκαλύπτει τους ευρωπαϊκούς στόχους. Τα δωρεάν πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι, για όλα όσα αναφέρθηκαν, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Για επιμέρους ζητήματα θα υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ των αρμοδίων στελεχών και υπηρεσιών το αμέσως επόμενο διάστημα.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου