.

Επίταξη εκτάσεων για την ομαλή τροφοδοσία της ΔΕΗ με λιγνίτη

Την επίταξη εκτάσεων 1.141 στρεμμάτων στις κοινότητες Μαυροπηγής και Ποντοκώμης στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας, προκειμένου νασυνεχιστεί η εκμετάλλευση των τοπικών λιγνιτωρυχείων που τροφοδοτούν τους Ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Πτολεμαίδας, Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, υπέγραψαν με κοινή τους απόφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 210 του 1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» όπως έχει τροποποιηθεί. Εφαρμόζεται δηλαδή πλέον σε έκτακτες περιπτώσεις και όταν η καθυστέρηση στην απαλλοτρίωση εκτάσεων, απειλεί την ομαλή λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έκταση των 1.141 στρεμμάτων, αποτελεί μέρος συνολικής έκτασης 10.578 στρεμμάτων που έχουν κηρυχθεί αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα τον Σεπτέμβριο του 2014, προκειμένου να προχωρήσει η ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που βρίσκεται στο υπέδαφος.
Γνωστά και χρονίζοντα είναι άλλωστε τα προβλήματα που αφορούν την τροφοδοσία της σύγχρονης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης λιγνίτη, ενώ κινδύνους έλλειψης αντιμετωπίζουν και οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, αφού εδώ και χρόνια καθυστερεί η επέκταση των λιγνιτωρυχείων που τους τροφοδοτούν με καύσιμο. Σημειώνεται ότι στο ορυχείο Μαυροπηγής, για το οποίο υπεγράφη η υπουργική απόφαση, έχουν καταγραφεί κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων που παρεμποδίζουν τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, ενώ προβλήματα υφίστανται και σε άλλα ορυχεία όπως το Κλειδί στη Φλώρινα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω κατολισθήσεων που δεν αποκαταστάθηκαν. Παράλληλα, σε σχέση με το ορυχείο της Βεύης δεν έχει ακόμη διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης με τον άναδοχο για το τμήμα του ορυχείου που δεν ανήκει στη ΔΕΗ. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ορυχεία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική καθώς τους τελευταίους μήνες ως συνέπεια των capital controls έχει μειωθεί δραστικά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κάλυψη των αναγκών από τις εγχώριες μονάδες παραγωγής.

Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου