.

Με 160 εκατ. ευρώ επιβαρύνονται οι Δήμοι λόγω απορριμμάτων

Η απουσία εργοστασίων επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν στις χωματερές περίπου 4.500.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πολίτες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα κληθούν να πληρώσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 160.000.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου οι δήμοι και οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) δημοτικά απόβλητα και απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, επιβαρύνονται με τέλος ταφής 35 ευρώ για κάθε τόνο αποβλήτων.

Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των δημοτικών τελών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως, φαίνεται ότι επιθυμεί την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για τουλάχιστον δύο χρόνια λόγω σοβαρών αντιδράσεων από τους δημάρχους. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των τελών και ζητούν διετές πάγωμα στην εφαρμογή του νόμου, καθώς μέχρι τότε θα έχουν λειτουργήσει στην Ελλάδα τα πρώτα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων.

Αν μολαταύτα εφαρμοστεί ο νόμος, το τέλος ταφής θα προστίθεται στο ποσό, που καταβάλλουν ήδη οι δήμοι για τη λειτουργία των χωματερών. Πιο αναλυτικά, οι δήμοι της Αττικής που επιβαρύνονται σήμερα με περίπου 45 ευρώ ανά τόνο, θα πληρώνουν 80 ευρώ.

Πριν λίγο καιρό ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εδώ και δεκαετίες εισαγάγει ένα ειδικό τέλος για τα απόβλητα, που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Κατά τον κ. Μανιάτη, το τέλος ταφής χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των κρατών αυτών ως κίνητρο για την εκτροπή των αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτήν την περίοδο εκδικάζεται προσφυγή της Κομισιόν, με την οποία ζητεί να επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 71.193,60 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης του κλεισίματος των παράνομων χωματερών.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και είχε δεσμευτεί ότι θα τις κλείσει μέχρι το 2008.


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου