.

Καθαρή έκπτωση 55% στο ρεύμα 4,5 εκατ. νοικοκυριών τις ημέρες με αιθαλομίχλη

Της Χρύσας Λιάγγου από την Καθημερινή... 

Περί τα 4,5 εκατ. νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης, με εκπτώσεις της τάξης του 70% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% επί του συνολικού λογαριασμού. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται περίπου 470.000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Γι’ αυτά η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι θα έχουν μηδενική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνουν για το διπλάσιο των ημερών που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Η επέκταση των μέτρων πέρα από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη θεσμοθέτησή τους είναι θέμα χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ προβλέπει εκπτώσεις της τάξης του 70% για το ανταγωνιστικό κομμάτι του λογαριασμού, δηλαδή επί της τιμής της καθαρής κατανάλωσης του ρεύματος. Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» του λογαριασμού (χρεώσεις δικτύου, ΥΚΟ, τέλος ΑΠΕ κλπ.) δεν θα έχουν έκπτωση, με αποτέλεσμα η έκπτωση στον συνολικό λογαριασμό να περιορίζεται στο 55%.
Η σημαντική αυτή έκπτωση αφορά καταναλώσεις μέχρι και 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, κατηγορία που καλύπτει το σύνολο των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αριθμεί συνολικά περί τα 4,5 εκατ. καταναλωτές. Η παροχή της έκπτωσης δεν προβλέπει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και αυτό γιατί η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και τα μεσαία νοικοκυριά για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στόχος είναι να αποτρέψει τη χρήση τζακιών και ξυλόσομπας και να στρέψει τους καταναλωτές στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση τις κρίσιμες ημέρες που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων χτυπάει «κόκκινο». Το κόστος υπολογίζεται στα 3050 εκατ. ευρώ και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα κρίνουν και τη συχνότητα εφαρμογής τους αλλά και την ανταπόκριση των καταναλωτών. Από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2014.
Ο ρόλος των Περιφερειών
Η ενεργοποίηση του μέτρου θα γίνεται αυτόματα με την ανακοίνωση από την περιφέρεια για συγκέντρωση αιθαλομίχλης πάνω από τα επιτρεπτά όρια και θα ισχύει για όσες ημέρες η εκάστοτε περιφέρεια τίθεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι περιφέρειες που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αιθαλομίχλης με βάση τον περσινό χειμώνα οπότε πρωτοέκανε την εμφάνισή του το γνωστό σε όλους αποπνικτικό νέφος, είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Λάρισα.
Η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα κριθεί πάντως από την ανταπόκριση των πολιτών, αφού δεν έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό. Εναπόκειται στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που θα επιδείξουν οι πολίτες, παρότι το κίνητρο είναι ισχυρό. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μεταφέρουν την αδυναμία της πολιτείας και της ΔΕΗ να ελέγξει το κατά πόσο πράγματι εφαρμόστηκε το μέτρο και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχοι μετρητές που να καταγράφουν ωριαία κατανάλωση. Εξαιτίας αυτού, δεν αποκλείουν την πιθανότητα κάποιοι να επωφεληθούν της σημαντικής έκπτωσης μειώνοντας τις δαπάνες τους για ηλεκτρική ενέργεια και να συνεχίσουν να καίνε ξύλα σε τζάκια και σόμπες. Είναι πάντως ένα από τα πραγματικά περιορισμένα μέτρα βραχυπρόθεσμης εφαρμογής που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί στον χώρο της ενεργειακής αγοράς το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ακόμη επιστρατεύσει στη μάχη κατά της αιθαλομίχλης και το φυσικό αέριο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία που διαθέτουν δίκτυο και ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
«Σύμμαχος» το πετρέλαιο
Σημαντική είναι πάντως φέτος και η συμβολή του πετρελαίου θέρμανσης στον περιορισμό της αιθαλομίχλης. Η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αποτέλεσαν πράγματι κίνητρα για την επιστροφή μεγάλης μερίδας καταναλωτών στο ασφαλές καύσιμο για θέρμανση.
Ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει τις 500.000, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί περί τις 630.000. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει απευθύνει έκκληση στους δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις, δηλώνοντας ότι υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο 200 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόλις 60 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, αίτημα που επαναδιατυπώθηκε από φορείς και βουλευτές ενόψει της λήψης μέτρων για την αιθαλομίχλη.
Το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει από νωρίς την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την εφαρμογή σημαντικής έκπτωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά χαμηλής και μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Ικανοποίηση ΠΑΣΟΚ
Με σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει την ικανοποίησή του για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, και του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην έκπτωση κατά 70% επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
"Όπως έχουμε τονίσει, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι πολυπαραγοντικό και η αντιμετώπισή του χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουμε καταθέσει και πιο συγκεκριμένα:
1. Η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας» μέσα στην όποια θα είναι εφικτή, σε καθορισμένα σημεία, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κίνδυνο τροφοδότησης του λαθρεμπορίου και χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.
2. Η επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος.
Υπάρχει επιπλέον η διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Συνεπώς, όσα σπίτια δεν έχουν οικονομικό λόγο να χρησιμοποιούν ξύλο ή πέλετ για θέρμανση και διαθέτουν θερμαντικά μέσα με ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουν τις κρίσιμες ημέρες του φαινομένου της αιθαλομίχλης τα μέσα αυτά, για περιβαλλοντικούς λόγους που αφορούν όλη την κοινωνία».
Πηγή: AΠE-MΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου