.

Αλλαγές προσεχώς στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη

Ορατή γίνεται πλέον η πιθανότητα να καταγραφούν μεγάλοι κραδασμοί στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων μετά τα τελευταία στοιχεία που καταδεικνύουν θεαματική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Στις όποιες ανατροπές στην παγκόσμια προσφορά και κατ’ επέκταση στις τιμές του μαύρου χρυσού ενδέχεται να προοιωνίζεται η προσέγγιση του Ιράν με τη Δύση, προστίθεται τώρα η προοπτική μιας αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου. Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που ανακάμπτει η παραγωγή σε Ιράκ και Λιβύη.

Τόσο η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ όσο και μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας υποστηρίζουν πως είναι πλέον αναχρονιστικοί οι περιορισμοί που ετέθησαν στις εξαγωγές μαύρου χρυσού το 1975 όταν ο ΟΠΕΚ είχε επιβάλει εμπάργκο κατά των φορτώσεων στην Αμερική. Κι αυτό, γιατί η άντληση σχιστολιθικού πετρελαίου από τα πετρώματα στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα έχει σταθεί καταλυτική για τις ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή πετρελαίου έχει σημειώσει αύξηση 18% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Βρίσκεται, έτσι, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών και σήμερα οι ΗΠΑ καλύπτουν πλέον από την εγχώρια παραγωγή τους το 86% των ενεργειακών τους αναγκών που φθάνουν στα 15,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τόσο τη Ρωσία όσο και τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου ήδη από το 2015, ενώ η αμερικάνικη Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια προβλέπει πως το 2016 η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 9,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Με δεδομένο αυτό το πλεόνασμα παραγωγής, ο υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μόνιτζ, και η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Λίζα Μουρκόφσκι, από την πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία της Αλάσκας, προτείνουν την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου. Δεδομένου ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει το δικαίωμα να εκδίδει άδειες για εξαιρετικές εξαγωγές μαύρου χρυσού, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 57% μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, φθάνοντας σε 105.000 βαρέλια την ημέρα, και σχεδόν το σύνολο της αύξησής τους αφορά φορτώσεις στον Καναδά. Σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΚένα, Ρεπουμπλικανό στρατηγικό αναλυτή και πρόεδρο της MWR Strategies Inc., οι εξαγωγές πετρελαίου που παρήχθη στις ΗΠΑ θα διευκολύνουν τη διατήρηση των τιμών σε ελεγχόμενα επίπεδα και τελικά θα αποβούν προς όφελος των καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή διαφαίνεται η προοπτική μιας σημαντικής αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Αλλωστε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσωρινής συμφωνίας με τη Δύση, η Τεχεράνη απείλησε ουσιαστικά τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ με πόλεμο τιμών...

Της Ρουμπινας Σπαθη από την Καθημερινή 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου