Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
9 Ιαν 2014
Μια από τις πλέον δύσκολες και περίπλοκες εξισώσεις φαίνεται ότι αποτελεί για το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση γενικότερα η υπόθεση των υφιστάμενων συμβάσεων ΑΠΕ και η παρέμβαση σε αυτές για το μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. Η δυσκολία του εγχειρήματος του λεγόμενου new deal καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, παρά τις κατά καιρούς πληροφορίες για ανακοίνωση των μέτρων, αυτά δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Φαίνεται, δε, ότι δεν θα τηρηθεί ούτε η δέσμευση του κ. Παπαγεωργίου προς τη ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία εντός του πρώτου 15μέρου του Ιανουαρίου θα δοθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.
Ασφαλείς πληροφορίες του Energypress αναφέρουν ότι το σχέδιο που εξέταζε τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο θα υπήρχε μια άμεση κάλυψη εκ μέρους των παραγωγών του σωρευμένου από το παρελθόν ελλείμματος (με πιστωτικά τιμολόγια ή άλλη ανάλογη μέθοδο) και στη συνέχεια θα κουρευόντουσαν οι ταρίφες σε ποσοστό τέτοιο που να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, συναντά πολλά τεχνικά προβλήματα. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν πλεονεκτήματα στη γενική αρχή αυτού του σχεδίου, φαίνεται ότι στην πράξη η εφαρμογή του είναι πολύ δύσκολη. Υπό αυτή την έννοια, όπως βεβαιώνουν το Energypress αρμόδιοι παράγοντες, «εάν δεν ξεπεραστούν τα πρακτικά προβλήματα, στο τραπέζι υπάρχει πάντα η φόρμουλα στην οποία είχε καταλήξει το υπουργείο πριν τις γιορτές», δηλαδή το σχέδιο για μεσοσταθμικό κούρεμα 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Τα χρονικά περιθώρια για την ανακοίνωση των προτάσεων του ΥΠΕΚΑ δεν είναι μεγάλα, καθώς η ΡΑΕ έχει ουσιαστικά θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα, προκειμένου να μην ισχύσουν οι τεράστιες αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχει δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο. Αυτός είναι και ο νέος χρονοπρογραμματισμός του ΥΠΕΚΑ.
Η πρόταση
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση πάνω στην οποία δούλεψαν τα στελέχη του υπουργείου και συναντά τα τεχνικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:
Κάθε παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο προς τον ΛΑΓΗΕ για κάποιο ποσό, και συνολικά το ύψος των πιστωτικών τιμολογίων μηδενίζει το έλλειμμα. Για να καθοριστεί το ποσό για το οποίο κόβει κάθε παραγωγός πιστωτικό τιμολόγιο (άρα και το ποσό με το οποίο συμμετέχει ο καθένας για την κάλυψη της τρύπας) εφαρμόζεται παραμετροποίηση τόσο ανάμεσα στις τεχνολογίες ΑΠΕ όσο και στο «εσωτερικό» των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Κατά μέσο όρο στα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να κοπεί πιστωτικό (δηλαδή να χαριστούν) τιμολόγια τεσσάρων μηνών. Όμως με βάση την παραμετροποίηση που είχε δεχθεί το υπουργείο όσον αφορά το κούρεμα (ανάλογα από το χρόνο κατασκευής, την κλειδωμένη ταρίφα, το αν υπάρχει ενίσχυση από αναπτυξιακό κ.λπ.) θα επιμεριστεί και το βάρος στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Κάποιοι θα χάσουν ένα μήνα, κάποιοι περισσότερους από τέσσερις. Αντίστοιχα τα αιολικά θα «προσφέρουν» πολύ λιγότερο από τα έσοδα των τεσσάρων μηνών.
Με βάση αυτή την πρόταση, στη συνέχεια θα πρέπει να οριστεί το κούρεμα στις ταρίφες των εν λειτουργία σταθμών, κατά τέτοιο ποσοστό που να μην δημιουργούνται ελλείμματα. Πρακτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό σημαίνει μέση μείωση 25 - 27% για τα φωτοβολταϊκά, περιλαμβανομένων και των οικιακών, και περίπου 5% για τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου