.

Στη Βουλή από βδομάδα το νομοσχέδιο του ΑΔΜΗΕ - Νέο αγκάθι στην ιδιωτικοποίηση;

Πλησιάζει η ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού για τηνιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τονομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου τη μεθεπόμενη να ψηφιστεί.

Πιθανότατα, αμέσως μετά, να δημοσιευτεί από το ΥΠΕΚΑ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το σχετικό διαγωνισμό, ανεξάρτητα του αν θα έχει στο μεταξύ κατατεθεί και το δεύτερο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει μια σειρά από "δύσκολες" ρυθμίσεις όπως μέτρα για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προσφυγής των συνταξιούχων της ΔΕΗ σχετικά με το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Μετά την προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με το επιχείρημα ότι μέρος της περιουσίας του ασφαλιστικού τους ταμείου είναι ενσωματωμένο στα πάγια του ομίλου, χθες ήταν η σειρά του συλλόγου των πτυχιούχων μηχανικών της επιχείρησης.
Τι ζητούν οι πτυχιούχοι μηχανικοί
Με εξώδικη διαμαρτυρία τους, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τους υπ. Οικονομικών και Εργασίας, τους προέδρους της ΔΕΗ και τουΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης τους Επιτρόπους Ενέργειας, Εμπορίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διεκδικούν την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, απευθείας από τον όμιλο ΔΕΗ ως τον ουσιαστικό οφειλέτη, και όχι από το κράτος.
Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, η ανάληψη από το κράτος, βάσει του νόμου 2773/1999, όλων των υποχρεώσεων προς το ασφαλιστικό Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει ήδη ανατραπεί λόγω του μνημονίου.
Σύμφωνα με το νόμο του 1999, δεδομένου ότι στα πάγια όλου του ομίλου ΔΕΗ (σσ : άρα και του ΑΔΜΗΕ) είναι ενσωματωμένο μέρος της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων, που σχηματίστηκε από τιςεισφορές τους, το κράτος συμφωνεί να καταβάλλει κάθε χρόνο ένα πάγιο πόρο στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ο νόμος μάλιστα ανέφερε ότι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν έχει τη δυνατότητα αυτή το κράτος, τότε την υποχρέωση την αναλαμβάνει η ίδια η επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια η υποχρέωση αυτή έχει ανατραπεί, καθώς τα χρήματα που καταβάλλονται από τον Προυπολογισμό είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκεςτου ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ.
Με το εξώδικό του ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι ο νόμος του ʼ99 είχε λάθος καθιστώντας ως συμβαλλόμενους το κράτος, τη ΓΕΝΟΠ και τους συνταξιούχους. Κι αυτό διότι ο οφειλέτης προς τους εργαζόμενους ήταν και είναι η ΔΕΗ Α.Ε. και όχι το κράτος.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ στους οποίους ετέθη χθες το θέμα, υποστήριζαν ότι ένα εξώδικο δεν πρόκειται να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση, και ότι σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει τη νομική αξία μιας προσφυγής όπως εκείνης των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο ΣτΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου