Η BP επιστρέφει στην Ελλάδα
Ανάρτηση:
Unknown
την
14 Ιαν 2014
Τον περασμένο Ιούνιο έγινε το... προξενιό, ωστόσο χθες επισφραγίστηκε ο «γάμος» με την πολλαπλή σημασία μεταξύ της Energean και της BP καθώς η πρώτη ως διαχειρίστρια του κοιτάσματος του Πρίνου θα διαθέτει στην πολυεθνική το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της χώρας για διάστημα πέντε ετών.
Και μιλάμε για πολλαπλή σημασία του deal καθώς μπορεί η BP να έχει διατηρήσει μια μικρή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, ωστόσο ακριβώς πριν ξεσπάσει η κρίση, τον Ιούνιο του 2009 –λίγο αργότερα ακολούθησε και η Shell– πούλησε το δίκτυο λιανικής στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Η αποχώρηση της BP αλλά και της Shell χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων και ως προάγγελοι της κρίσης που ακολούθησε.
Ωστόσο με τη συμφωνία με την Energean, η οποία το Μάιο ανακοίνωσε την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του αμερικανικού fund Third Point, σηματοδοτεί την πρώτη ευρεία επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι η συνολική αξία της συμφωνίας για αγορά της παραγωγής του Πρίνου, φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
H συμφωνία μεταξύ Energean και BP χρονολογείται από την περασμένη άνοιξη, ωστόσο το ιδιόμορφο νομικό καθεστώς που διέπει την παραγωγή του Πρίνου (υπήρχε υποχρέωση - κληρονομιά από το παρελθόν όταν και τα ΕΛΠΕ ήταν κρατικά, να διατίθεται εκεί το σύνολο της παραγωγής) δεν επέτρεπε την υλοποίησή της. Αυτό συνέβη μόνο μία φορά προκειμένου να «τεσταριστεί» στις εγκαταστάσεις της BP στη Μασσαλία το πετρέλαιο του Πρίνου ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η επισφράγιση της συμφωνίας για τη διάθεση του συνόλου της παραγωγής.
Και πράγματι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε πρώτη εξαγωγή ελληνικού αργού πετρελαίου με αγοραστή τον πετρελαϊκό κολοσσό BP, και αφορούσε μια μικρή ποσότητα λίγο πάνω από 300 χιλιάδες βαρέλια υπό τη μορφή του spot φορτίου.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για την αγορά ελληνικού αργού από τη BP, είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιεί ο πετρελαϊκός κολοσσός στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία που έκανε με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων το 2009 για την πώληση του δικτύου λιανικής, που διέθετε στη χώρα μας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια βεβαίως συνεχίζουν και χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της τότε συμφωνίας το σήμα της BP.
Η επιστροφή της BP στα ελληνικά δρώμενα της αγοράς πετρελαίου πάντως, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής προμηθειών που ακολουθεί για τα διυλιστήριά της η πετρελαϊκή στην ευρύτερη περιοχή, απορροφώντας την παραγωγή αργού από μικρούς παραγωγούς. Παράλληλα, όπως σημειώνουν παρατηρητές της αγοράς, η συμφωνία χρονικά συμπίπτει με την κινητικότητα που επικρατεί στο κομμάτι της έρευνας για υδρογονάνθρακες στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο. Θυμίζουμε ότι η Energean βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης του νέου επενδυτικού της προγράμματος που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής στην περιοχή των παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται, με την πλήρη ανάπτυξη του πεδίου Ε και της περιοχής του Βόρειου Πρίνου. Στη συγκεκριμένη περιοχή στην ευρύτερη λεκάνη του Πρίνουεκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα (τα πιστοποιημένα αποθέματα φτάνουν τα 19 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι δυνητικοί και ενδεχόμενοι πόροι στην περιοχή ανεβάζουν το πιθανό απολήψιμο δυναμικό στα 95 εκατ. βαρέλια).
Παράλληλα με τη νέα συμφωνία η BP εμμέσως δηλώνει παρούσα στην ελληνική αγορά, προσβλέποντας πιθανόν και στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν ανάλογα βεβαίως και με τα αποτελέσματα των σεισμικών της PGS, στο μέτωπο των υδρογονανθράκων.
Εκτός όμως από τις πιθανές κινήσεις της πολυεθνικής στο μέλλον, το deal έχει εξαιρετική σημασία και για την Energean, η οποία μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει ως collateral το συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. ευρώ για να βγει στις αγορές και να αντλήσει χρηματοδότηση για το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα. Στόχος των κινήσεων της εταιρείας είναι η παραγωγή που έχει ήδη αυξηθεί στα 2.500 βαρέλια ημερησίως να διπλασιαστεί στα επίπεδα των 5.000 βαρελιών και για αυτό το σκοπό έχει σχεδιαστεί η υλοποίηση μέσα στο 2014 τριών γεωτρήσεων (Πρίνος και Βόρειος Πρίνος) και ακόμη δύο γεωτρήσεων το 2015 (κοίτασμα Ε)
Πηγή: www.capital.gr
Δημοσίευση σχολίου