.

Τι προβλέπει η απόφαση για την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα τις μέρες με αιθαλομίχλη

Σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης - και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας - από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το χωρικό πεδίο της Περιφέρειας Αττικής ή τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για το χωρικό πεδίο των λοιπών Περιφερειών της χώρας, ισχύουν τα κάτωθι για όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh, όπως το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται παρακάτω, πλην των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ., για τους οποίους ισχύει η υπ’ αρ. Δ5-ΗΛ/Β'/Φ29/16027/06.08.2010 (ΦΕΚ Β'1403/06.09.2010) υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει, που κατοικούν στο χωρικό πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων και για το τετράμηνο εντός του οποίου έλαβε χώρα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.
Για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ίση με το 30% του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
 Τα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, τόσο για το ανταγωνιστικό όσο και για το ρυθμιζόμενο σκέλος, όπως ορίζονται στο εκάστοτε οικιακό τιμολόγιο του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και το όριο κατανάλωσης των 2000 kWh, διευρύνονται σύμφωνα με τον τύπο:
Δ.Ο.Τ.Κ.ί = Ο.Τ.Κ.ί * (1+ 0,7*A.H.E.M./120) όπου
 Δ.Ο.Τ.Κ.ί : Διευρυμένα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων
 Ο.Τ.Κ.ί : Υφιστάμενα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων
 A.H.E.M. : Αριθμός ημερών εφαρμογής μέτρων

 Η επίπτωση της ειδικής τιμολογιακής χρέωσης στους οικιακούς καταναλωτές, για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, στα έσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκ. ευρώ ετησίως.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) ενημερώνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των μέτρων και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών ανά προμηθευτή και Περιφέρεια, για την οποία εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις της παρούσας απόφασης. Οι προμηθευτές οφείλουν να ενημερώνουν τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές που εκπροσωπούν μέσω των λογαριασμών που εκδίδουν για την εφαρμογή των ανωτέρω προβλέψεων.

Η ΚΥΑ σε pdf από το Εθνικό Τυπογραφείο...

Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων. Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ. είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου