.

Ευρωπαϊκή ¨Ενωση: Διασταύρωση Ξιφών Διαφορετικών Συμφερόντων σε Ενέργεια και Κλίμα

1Δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση από την Κομισιόν της Λευκής Βίβλου για το Κλίμα και την Ενέργεια, με ορίζοντα το 2030, εντείνονται οι διεργασίες και οι πιέσεις στους κόλπους της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλισθούν επιμέρους συμφέροντα, που υπακούουν σε διαφορετικές σκοπιμότητες. Σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι Επιτροπές Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο που θα αφορά στο πλαίσιο για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στους τομείς αυτούς για το 2030, με την Αγγλία να κρατά υψηλά τη σημαία για μια πιο χαλαρή και ευέλικτη πολιτική, ενώ αντίθετα η Γερμανία, η Γαλλία και έξι ακόμη χώρες να υπαγορεύουν αυστηρούς δεσμευτικούς στόχους.

Οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ και ειδικότερα η EWEA εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι για το κατά πόσο η Ε.Ε. με την ισχύουσα πολιτική της θα πετύχει μείωση των εκπομπών κατά 80-95% το 2050. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, εκτιμάται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. θα μειωθούν κατά 24% το 2020 και μόλις 44% το 2050, με την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας να αυξάνεται κατά 57%. Η EWEA θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να υπάρξουν δεσμευτικοί στόχοι τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και για τη μείωση των εκπομπών αερίων, γιατί διαφορετικά η ενεργειακή ασφάλεια και η απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού τομέα θα είναι αδύνατη.

Φαίνεται, όμως, ότι στην Ε.Ε. δεν είναι όλοι ευθυγραμμισμένοι προς τον ίδιο στόχο. Η Αγγλία επιμένει να υπάρξει δεσμευτικός στόχος μόνον για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αφήνοντας, όμως, στην ευθύνη των κρατών-μελών την υιοθέτηση εθνικών πολιτικών, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά εύθραυστοι οι στόχοι του 2050. Επί της ουσίας τα «αιτήματα» της Αγγλίας, που βρίσκουν ευήκοα ώτα και στην Πολωνία, υποκρύπτουν στο βάθος τη βούληση της να ανοίξει το δρόμο στην πυρηνική ενέργεια επί τους εδάφους της.

Αντίθετα, η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, αλλά και τις, Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, πιέζουν για δεσμευτικούς στόχους τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και για τις εκπομπές αερίων. Μάλιστα, έστειλαν και κοινή επιστολή προς τους Επιτρόπους, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ζητώντας «ρωμαλέους» στόχους για τις ΑΠΕ για το 2030.

«Το κλειδί για το τι θα γίνει τελικά είναι η Αγγλία, που έχει κάνει τεράστια προεργασία υπέρ της λύσης που προτείνει», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης. Μιλώντας στο energia. gr εξέφρασε την άποψη ότι «παρά ταύτα, ο κλάδος νοιώθει ισχυρός, γιατί διαθέτει επιχειρήματα».

Με αυτά τα δεδομένα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις 22 Ιανουαρίου, οπότε η Κομισιόν θα ανακοινώσει τη Λευκή Βίβλο για το Κλίμα και την Ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει νέες νομοθετικές προτάσεις για το shale gas, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αγορά του CO2, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Ο πυρήνας, ωστόσο, του πακέτου που θα ανακοινωθεί θα είναι οι προτάσεις της Επιτροπής για τους στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα προς το 2030, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και το μερίδιο των ΑΠΕ μέχρι το τέλος τη δεκαετίας.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου