Το καύσιμο της... Ενέργειας
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
6 Ιαν 2014
Μήνας σημαντικών ενεργειακών εξελίξεων θεωρείται ο Ιανουάριος. Για την ακρίβεια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με απόφασή της δεν προχώρησε στις αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (τέλος που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ) από την Πρωτοχρονιά.
Στην απόφασή της επισημαίνει πως αν το ΥΠΕΚΑ δεν νομοθετήσει την μείωση των τιμών πληρωμής των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ, τότε την 1η Μαρτίου το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί 157% για αγρότες, 86% για οικιακούς καταναλωτές, 102% για μεσαίες επιχειρήσεις, 108% για μικρές και 84% για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
«Κούρεμα»
Ως γνωστόν, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου έχει προαναγγείλει νομοσχέδιο με τις διατάξεις του οποίου θα «κουρεύονται» εκ νέου οι ταρίφες των παραγωγών ρεύματος κυρίως από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με εξαίρεση ?μάλλον? τα νοικοκυριά που έχουν πάνελ στις στέγες τους. Το νομοσχέδιο έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Aρτας... που ενώ ήταν να δημοσιοποιηθεί πριν από τις γιορτές, τελικά πάει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2014. Είναι πολλές οι αντιδράσεις και ταυτόχρονα ετοιμάζεται «κούρεμα» αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τον τραπεζικό δανεισμό των παραγωγών.
Αυξήσεις
Ετσι, λοιπόν, η ΡΑΕ, αν δεν προχωρήσει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ θα αναγκαστεί σε τέτοιες μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, μια και το έλλειμμα του Λογαριασμού (ΛΑΓΗΕ) που πληρώνονται οι παραγωγοί ανέρχεται στο τέλος του 2013 στα 560 εκατ. Η απόκλιση δε από τον στόχο που είχε βάλει το ΥΠΕΚΑ είναι της τάξης των 121,4 εκατ. Το ΥΠΕΚΑ με τα μέτρα που έχει λάβει και συνεχίζει να παίρνει (μείωση των τιμών πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ), προσπαθεί να κλείσει αυτήν την τεράστια «τρύπα» των 560 εκατ. που για το 2014 εκτιμάται σε 763,95 εκατ.
Για το πώς προέκυψε αυτό το έλλειμμα έχει χυθεί πολύ μελάνι... Η κύρια πηγή της είναι η υπερβολικά υψηλή επιδότηση των ΑΠΕ. Το λεγόμενο όνειρο... της «πράσινης ανάπτυξης»... που θα φέρει «φθηνή ενέργεια». Για να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό, το 2013 πληρώθηκαν με 1,7 δισ. οι παραγωγοί από ΑΠΕ και με 271 εκατ. τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Δηλαδή 2 δισ. στοιχίζει η «πράσινη ανάπτυξη»- λόγω του τρόπου που σχεδιάστηκε στη χώρα μας- και με έσοδα ούτε 800 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα 2 δισ. ευρώ, τα επιβαρύνονται οι Ελληνες φορολογούμενοι, με τις απανωτές αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίες και δεν φτάνουν.
Ψαλίδα
Μέσα στον Ιανουάριο θα φανεί και αν τελικά ΔΕΠΑ και Gazprom θα τα βρουν στις διαπραγματεύσεις τους για τη μείωση της τιμή φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τους Ρώσους. Οι συζητήσεις έχουν διακοπεί λόγω εορτών και εκτιμάται ότι θα επαναληφθούν μετά τα Φώτα. Πάντως, για την ώρα η απόκλιση σχετικά με το ύψος της μείωσης της τιμής παραμένει μεγάλη...
Δημοσίευση σχολίου