.

Χαλυβουργική: Ζητά άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους

Έκκληση για άμεση λήψη μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους απευθύνει με σημερινή ανακοίνωση της η Χαλυβουργική, προειδοποιώντας παράλληλα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις για την εθνική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κλάδου της χαλυβουργίας της χώρας οφείλεται κυρίως στο υψηλό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο). 

«Η μη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας έχει ήδη επιφέρει δραστική συρρίκνωση της παραγωγής και τεράστιες ζημίες. Ενδεικτικό της χαώδους διαφοράς είναι το γεγονός ότι η τελική συνολική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία χρεώνεται μια χαλυβουργία στην Ελλάδα πλησιάζει τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα» τονίζει η Χαλυβουργική. 

«Η επιβίωση του κλάδου προϋποθέτει άμεση εφαρμογή σειρά μέτρων που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε σε διαθεσιμότητα το 73% του προσωπικού του εργοστασίου για διάστημα έξι εβδομάδων, μέτρο που όπως τονίζεται επιλέχθηκε ως η λιγότερο επώδυνη λύση για τους εργαζόμενους. 

Η εταιρεία αποδίδει την κρίση του κλάδου αφενός στην κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας και αφετέρου «στο παράλογο ενεργειακό κόστος», ενώ τονίζει ότι η λειτουργία του χαλυβουργείου έχει διακοπεί από τον Ιούνιο του 2012, και έκτοτε η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε πακέτο μέτρων για μείωση του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές.

Το πακέτο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ, αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μειώσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού με εφαρμογή της λεγόμενης διακοψιμότητας, δηλαδή χαμηλότερα τιμολόγια με αντάλλαγμα τη δυνατότητα μείωσης ή διακοπής της ηλεκτροδότησης ύστερα από προειδοποίηση σε περιόδους αιχμής.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις με το αιτιολογικό ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις υποκρύπτουν κρατική επιδότηση. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Πηγη: Πρώτο Θέμα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου