.

Δραματική Επιστολή στο ΥΠΕΚΑ: Kίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρισμού

Το κίνδυνο κατάρρευσης του ΛΑΓΗΕ, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού, που θα συμπαρασύρει και την ίδια την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνει ο ΛΑΓΗΕ σε δραματική επιστολή προς το προς το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας, με την οποία απευθύνει έκκληση να ληφθούν άμεσα, εντός του Φεβρουαρίου, τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Η διοίκηση του Λειτουργού χαρακτηρίζει ως επιτακτική την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των νομοθετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τη σταδιακή εξάλειψη του λογιστικού ελλείμματος ύψους 550 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Ας σημειωθεί ότι το ταμειακό έλλειμμα έχει εκτοξευτεί στα 984 εκατ. ευρώ (μη συνυπολογιζόμενων των τόκων υπερημερίας), καθώς ο Λειτουργός, που διαχειρίζεται τον ελλειμματικό Λογιαριασμό ΑΠΕ, καθυστερεί να εξοφλήσει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας πάνω από έξι μήνες.
«Είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κατέρρεαν με την κατάσταση αυτή που διαρκεί εδώ και περίπου ένα χρόνο» αναφέρει ο ΛΑΓΗΕ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που εκτόξευσε την παραγωγή των φωτοβολταϊκών διατηρώντας σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας.
Τονίζει ότι τα νέα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη όχι μόνον του λογιστικού αλλά και του ταμειακού ελλείμματος και προειδοποιεί ότι θα στραφεί νομικά κατά των μεγάλων οφειλετών του (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), αν δεν δοθεί λύση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το υπουργείο, ως γνωστόν, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει την περίοδο αυτή το λεγόμενο «new deal», ένα πακέτο που μπορεί να μειώσει ως και 43% μεσοσταθμικά τις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά.
Αν το μέτρο δεν τεθεί σε ισχύ ως το τέλος Φεβουαρίου τότε θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουμε στον λογαριασμό ρεύματος, κατά 98% μεσοσταθμικά.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου