ΔΕΗ: Αυτά είναι τα κόστη των ορυχείων μας
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
20 Φεβ 2014
Προ ημερών το Energypress δημοσίευσε μια σειρά από ενστάσεις και ερωτηματικά που θέτουν κύκλοι της αγοράς σε σχέση με τη συγκρότηση του κόστους των ορυχείων της ΔΕΗ (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα). Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται σε ευρύτερη μελέτη που εκπονείται σε σχέση με το συνολικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και η οποία είναι πολύ πιθανό να δει σύντομα το φως της δημοσιότητας.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι απαντήσεις που δίνονται από κύκλους της ΔΕΗ σε σχέση με τη συγκρότηση του κόστους των ορυχείων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε το κόστος των ορυχείων αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία θυμίζουμε βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιτίας του αιτήματος της βιομηχανίας να προμηθεύεται ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος λιγνίτη, αμφισβητώντας τα κόστη που επικαλείται η ΔΕΗ.
Ποιες είναι λοιπόν οι απαντήσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων που τέθηκαν;
Κόστος ενέργειας
Η ΔΕΗ τιμολογεί τα ορυχεία με οριακή τιμή του συστήματος, με το συνολικό κόστος που προκύπτει να είναι στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν τα ορυχεία τιμολογούνταν με Α150 θα έπαιρναν τιμή 65 ευρώ ήτοι θα υπήρχε μια εξοικονόμηση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, αμελητέα, εάν υπολογιστεί ότι το κόστος των ορυχείων είναι 800 εκατ. ευρώ. Για να υπήρχε σοβαρή επίπτωση στο συνολικό κόστος από το ρεύμα θα έπρεπε αυτό να τιμολογείται με … μηδέν, κάτι που απαγορεύεται
Αποσβέσεις
Στα ορυχεία γίνονται συνεχώς επενδύσεις, εγκρίνονται απαλλοτριώσεις, ανοίγουν νέα πεδία. Αυτό συνέβη και το 2010 όταν εντάχθηκαν νέα πεδία που απαλλοτριώθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποσβέσεις. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι στα κόστη ορυχείων της ΔΕΗ υπάρχουν σημαντικά απρόβλεπτα έξοδα, όπως συνέβη με το ορυχείο στο Αμύνταιο, που στη διάρκεια των εκσκαφών εντοπίστηκαν αρχαία. Σήμερα η ΔΕΗ πληρώνει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως στην αρχαιολογία. Επίσης η ποιότητα του λιγνίτη είναι χαμηλή, τα ορυχεία παλιά και τα λεγόμενα «σκάρτα» είναι όλο και περισσότερα, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος.
ΥΚΩ
Απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε υπόνοια ότι υπάρχουν διπλοχρεώσεις. Τα παραστατικά κόβονται κανονικά, η ΔΕΗ τηρεί με ευλαβική προσήλωση όλους τους κανόνες, είναι η απάντηση που δίνεται.
30%
Για να μειωθεί το κόστος των ορυχείων σε ποσοστό 30%, μόνο από το ρεύμα και τις αποσβέσεις, θα έπρεπε αφενός η εταιρεία να δίνει δωρεάν το ρεύμα στα ορυχεία και αφετέρου οι αποσβέσεις να είναι και αυτές μηδενικές. Διαφορετικά τα νούμερα δε βγαίνουν, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, που τονίζουν ότι τα κόστη της ΔΕΗ είναι διαφανή και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αφού υποστηρίζονται από διεθνείς και ανεξάρτητες μελέτες.
Αναδημοσίευση: energypress.gr
Αναδημοσίευση: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου