.

Μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα για ενίσχυση καλλιέργειας λαχανικών

Η πρώτη μονάδα εμπορικής κλίμακας για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θα κατασκευαστεί στην Ελβετία, με το αέριο του θερμοκηπίου να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης λαχανικών.

Το εργοστάσιο θα λειτουργεί από την ελβετική Climeworks, μια εταιρεία του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH Zurich), και θα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία Απευθείας Αέριας Σύλληψης (DAC), η οποία βασίζεται σε ένα καινοτόμο φίλτρο για την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα του περιβάλλοντος.
Το αέριο δεσμεύεται στην επιφάνεια του επαναχρησιμοποιήσιμου φίλτρου. Όταν το φίλτρο γεμίζει, τότε θερμαίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου ώστε να απελευθερώσει το CO2, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε ένα κοντινό θερμοκήπιο για να ενισχύσει την ανάπτυξη των λαχανικών.
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη μαρουλιών έως και κατά 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Η μονάδα θα έχει κατάλληλη δυναμικότητα για την απομάκρυνση 900 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2016, στα πλαίσια ενός τριετούς πιλοτικού προγράμματος για την πλήρη εκβιομηχάνιση της τεχνολογίας.
Παρόμοιες μονάδες μπορούν να αξιοποιηθούν από εταιρείες ανθρακούχων ποτών ή για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, αφού πρώτα προσδιοριστεί με ακρίβεια το λειτουργικό κόστος της τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς το κλείσιμο του κύκλου του άνθρακα, όπου το CO2 που εκπέμπεται από οποιαδήποτε πηγή θα μπορεί να δεσμευθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου