.

Δεσμεύσεις Καραμανλή στην Κοζάνη για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα

Αποσπάσματα από την ομιλία - δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ κ. Καραμανλή σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για το Ν. Κοζάνης [Κοζάνη 25.09.09]: "Φίλες και φίλοι,
Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, δρομολογήσαμε μια Νέα Ενεργειακή Πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Από εδώ, από την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, δίνουμε την πιο έμπρακτη απόδειξη.

• Ξεκίνησε από τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων, που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Χώρας. Προσεγγίζουν, ήδη, τα 900 εκατ. ευρώ και ακολουθεί δυναμική συνέχεια. Αφορούν έργα αναβάθμισης στο σύστημα παραγωγής, στα ορυχεία και τα δίκτυα μεταφοράς, με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
• Σχεδιάστηκαν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ. Από αυτές, πάνω από 2,3 δις αφορούν στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη με νέες πιο φιλικές στο περιβάλλον.
• Προγραμματίζεται η πλήρης αξιοποίηση του λιγνίτη.
• Σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και το δυναμικό πέρασμά της στην πράσινη οικονομία, με την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας. Και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Περιβάλλον, όσο και για την τοπική οικονομία.
• Δρομολογήθηκαν από τη ΔΕΗ επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα φέρουν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
• Προχωρά, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκ., η κατασκευή του μεγάλου
Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα. Έγιναν ήδη επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ.
• Μελετάται η καύση βιομάζας από τις μονάδες της επιχείρησης που στοχεύει στη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.
• Ξεκινήσαμε, από το 2007, πρόγραμμα παραχώρησης χιλιάδων στρεμμάτων, από τις περιοχές που αποκαταστάθηκαν στα παλαιά ορυχεία, σε αγρότες της περιοχής. Περίπου 6.500 στρέμματα παραχωρούνται σε νεοεισερχόμενους αγρότες. Κυρίως στο Νομό Κοζάνης, αλλά και στη Φλώρινα."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου