.

Με ρυθμούς χελώνας η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών

του Χ.Χρηστίδη, τ. Δ/ντή ΚΔΕΠ/ΔΕΗ

Αφορμή από σχετικό άρθρο της Καθημερινής με τίτλο:“τα γαϊδουράγκαθα κάνουν καλό στον...ΑΗΣ Καρδιάς”

Αξιόλογη η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και της Αναπτυξιακής ΑΝΚΟ να αναπτυχθούν οι ενεργειακές καλλιέργειες, όπως αυτή της αγριοαγγινάρας (κοινώς γαϊδουράγκαθου), ώστε να ενισχύσουν το φτωχό λιγνίτη που καίγεται στους σταθμούς της περιοχής, αυξάνοντας συγχρόνως το αγροτικό εισόδημα και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.
Εκείνο που αξιολογείται αρνητικά είναι το ότι ενώ η ΔΕΗ, είχε μελετήσει και επεξεργαστεί τη μαζική καλλιέργεια της αγριοαγγινάρας και την καύση της στους θερμικούς σταθμούς της περιοχής, έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια για τα πρώτα δειλά βήματα.
Ας δούμε σε ποιό σημείο θα βρισκόμασταν σήμερα, στην ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών, αν δεν μας χαρακτήριζε η αναβλητικότητα, η προχειρότητα, η γραφειοκρατία αλλά και η υποχώρηση στις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων που στραγγαλίζουν τις ΑΠΕ γιατί τα κέρδη τους από την κατασκευή νέων μεγάλων θερμικών μονάδων είναι πολλαπλάσια.
Στις 30/5/1998 έγινε στην Πτολεμαΐδα μία ημερίδα του ΚΤΕΣΚ με θέμα “Η συμπαραγωγή στην Ελλάδα σήμερα-Δυνατότητες χρήσης της βιομάζας”.
Σε αυτήν, 3 στελέχη από το πλέον αρμόδιο για την έρευνα τμήμα της ΔΕΗ, το Κέντρο Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ), παρουσίασαν τα συμπεράσματα μίας μελέτης που έγινε στα πλαίσια του δικτύου για τη βιομάζα (πρόγραμμα ALTENER-AFB III ) όπου το ΚΔΕΠ ήταν μέλος με συντονιστή το ΚΑΠΕ.
Ένα πολύ μεγάλο τμήμα της εισήγησης του ΚΔΕΠ κατέγραφε την αξιοποίηση των αποδεσμευόμενων- μετά την εξόρυξη του λιγνίτη-εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου (ΛΚΠ-Α) για την καλλιέργεια της αγριοαγγινάρας και την χρησιμοποίησή της σε μικτή καύση.
Με βάση τη μελέτη αυτή το 2005 θα υπήρχε διαθέσιμη έκταση 17.100 στρεμμάτων που θα μπορούσαν να αποδώσουν 42.750 τόνους αγριοαγγινάρας με ενεργειακό περιεχόμενο 169.750 MWH (δεδομένου ότι η θερμογόνος δύναμή της είναι ~ 4000 kcal/kg).
Το 2010 45.300 στρέμματα με απόδοση 113.250 τόνους και 449.250 MWH. Το 2020 58.300 στρέμματα με απόδοση 145.750 τόνους και 578.142 MWH. Τέλος το 2025 62.600 στρέμματα με απόδοση 156.500 τόνους και 620.783 MWH ενεργειακό περιεχόμενο.
Το ουσιαστικότερο από τη χρήση της εν λόγω βιομάζας στην ηλεκτροπαραγωγή, πέραν της κάποιας επέκτασης στη ζωή των κοιτασμάτων λιγνίτη, είναι η σημαντική ετήσια μείωση στις ρήτρες ρύπων που θα καλείται να πληρώνει η ΔΕΗ. Αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι πετύχαινε το παραπάνω σενάριο, το 2025 η ΔΕΗ θα πλήρωνε περί τα 22 εκατ. € λιγότερα σε ρήτρες ρύπων.
Χώρια τα οφέλη του αγροτικού πληθυσμού, που το εισόδημά του σχεδόν διπλασιάζεται όπως με στοιχεία αποδείκνυε η μελέτη, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για την αποκομιδή και την ξήρανση της βιομάζας.
Αυτά κατέγραφε η έρευνα του ΚΔΕΠ το 1998. Έντεκα χρόνια μετά, με μόλις μερικές εκατοντάδες στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών αντί των 45.000, “ελπίζουμε σε μία νέα εποχή που θα μετατρέψει το ΛΚΠ-Α από ενεργειακή καρδιά σε πράσινο νομό” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Κοζάνης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου