.

Helpdesk για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών

Αναδημοσίευση: diorismos.gr, 24/09/2009

Από Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009 λειτουργεί καθημερινά κατά ώρες 9.00-17.00 Γραφείο Αρωγής Χρηστών (HelpDesk) για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο τηλέφωνο 801 11 36 300.
Όπως έγινε νωστό από το ΥΠΑΝ, ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για το πρόγραμμα αυτό και το Γραφείο Αρωγής έχει δεχθεί περισσότερες από 3.500 κλήσεις από πολίτες και εταιρείες που ζητούν να ενημερωθούν για τις βασικές αρχές του Προγράμματος (επιλεξιμότητα - διαδικασίες) ή διατυπώνουν εξειδικευμένα ερωτήματα.
Σημειώνεται ότι η έναρξη του Προγράμματος έχει ήδη ανακοινωθεί για την 1η Νοεμβρίου 2009.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ) και θα έχει διάρκεια 2 χρόνια. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δις ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κάνει χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους δράσεις.
Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, χρονιά που άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού θερμομόνωσης. Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ανάλογα με το όριο τιμής ζώνης.
Όριο τιμής ζώνης καθορίζονται τα 1500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο, δικαιούνται οικονομική επιδότηση. Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.
Με το όριο τιμής ζώνης των 1500€/τ.μ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής (όλη τη Δυτική Αθήνα, την περιφέρεια του Πειραιά και πολλές ζώνες από άλλους Δήμους της Αττικής). Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
- Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές - Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων - Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 € ανά κτίριο. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των δράσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει. Επίσης, έχει καταρτιστεί κατάλογος με προδιαγραφές και τιμές των υλικών, προκειμένου να είναι όλα ξεκάθαρα σε όλους.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης http://www.ypan.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου