Συνέντευξη τύπου Χρυσοχοϊδη για ενεργειακά θέματα
Παρακάτω παρατίθεται απόσπασμα της συνέντευξης τύπου (αναδημοσίευση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 31/8/09) του κ. Χρυσοχοϊδη, αρμόδιου για θέματα υπουργείου ανάπτυξης από το ΠΑΣΟΚ, που αφορά τα ενεργειακά και όπου γίνεται αναφορά για τη Δυτική Μακεδονία:
"Ενεργειακός σχεδιασμός στο πόδι:
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίες και κύριοι, είχαμε μια αρνητική εξέλιξη ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ενεργειακό σχεδιασμό. Η ενεργειακή πολιτική έχει ορίζοντα δεκαετιών. Ως εκ τούτου ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας δε μπορεί ν’ αλλάζει με βάση τις πρόσκαιρες αντιλήψεις, τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Έχουμε πολλάκις αναφερθεί στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου, μακροχρόνιου και δεσμευτικού οδικού χάρτη που θα καθορίζει το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Η έκθεση λοιπόν του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, υποτίθεται ότι εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.
Η συγκεκριμένη ετήσια έκθεση έχει και βεβαρημένο παρελθόν. Σας υπενθυμίζω ότι πέρυσι, το Μάιο του 2008, η ίδια έκθεση εξυμνούσε μαζί με τον Πρωθυπουργό τις χώρες του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας, επίσης περιθωριοποιώντας στην ουσία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αμφισβητώντας ευθέως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όπως είναι το πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ.
Στην φετινή έκθεση λοιπόν περιγράφεται κάτι πρωτοφανές, όλες οι προβλέψεις βασίζονται σ’ ένα νέο εφεύρημα: Στην εξωπραγματική, με τα σημερινά μέτρα και πολιτικές, πρόβλεψη για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020, η οποία κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 15%.
Σημειώνω εδώ ότι η πτώση του 15% έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπεραισιόδοξες για την εξοικονόμηση ενέργειας μιλάω, προβλέψεις που περιέχονταν στην έκθεση του 2008. Η δραματική αυτή βουτιά στη συνολική εθνική κατανάλωση ενέργειας το 2020, ιδιαίτερα στην ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή από 87,9% τεραβατώρες το χρόνο της περσινής πρόβλεψης, σε 74,1% τεραβατώρες φέτος, δικαιολογείται στην έκθεση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δηλαδή το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής της χώρας μας προβλέπει επιμήκυνση της οικονομικής κρίσης σε όλη τη δεκαετία, 2010-2020. Καταπληκτικό! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, εδώ πρόκειται για μια προσπάθεια να πετύχουμε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
1) Με βάση της λογικής της έκθεσης δε θα χρειαστούμε νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αφού έτσι κι αλλιώς η κατανάλωση της ενέργειας θα κυμανθεί μέχρι το 2020 σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και
2) ταυτόχρονα θα επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της σχετικής οδηγίας δηλαδή 28 του 2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη πλέον των ΑΠΕ.
Αυτό που εύλογα προκύπτει σαν απορία και θέτουμε ως ερώτημα στην κυβέρνηση, είναι βάσει ποιας μεθοδολογίας και ποιου συγκεκριμένου μακροοικονομικού μοντέλου οδηγήθηκαν στις παραπάνω προβλέψεις για την εξέλιξη αυτού του ζητήματος. Πρόκειται για έωλες προβλέψεις που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, κυρίως για να δικαιολογήσουν την αδράνεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης να προσθέσει έστω και ένα μεγαβάτ, τα 5,5 χρόνια που κυβερνά τον τόπο.
Δεν προσετέθη, εκτός από μια ιδιωτική Μονάδα, ούτε ένα μεγαβάτ από τη ΔΕΗ. Οι ανίκανες Διοικήσεις που διαχειρίστηκαν το management της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, ουσιαστικά άφησαν τη χώρα ακάλυπτη. Έτσι λοιπόν, η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ παραπέμπεται στις καλένδες. Έτσι, αντί των 9 έως 10 χιλιάδων μεγαβάτ αιολικών και των 2-3.000 μεγαβάτ από τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ που θ’ απαιτούνταν για το στόχο του 2020, τώρα θα τα καταφέρουμε κατά την έκθεση το 2020 μόνο με 6.300 μεγαβάτ αιολικά και περίπου 1.500 από τα υπόλοιπα, φωτοβολταϊκά δηλαδή κτλ.
Άρα, υπάρχει κι ένα νέο συμπέρασμα: Ότι δε θα χρειαστούμε δίκτυα. Δε θα χρειαστούμε νέα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Και η δραστική μειωμένη ισχύς των ΑΠΕ, όση ακριβώς δηλαδή επιτρέπει η σημερινή ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος με τη βέλτιστη λειτουργία των θερμικών μονάδων. Άρα λοιπόν κατά την κυβέρνηση δε χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια ούτε νέα δίκτυα μεταφοράς.
Κατά συνέπεια νομίζω ότι πρόκειται για μια υπόθεση η οποία ουσιαστικά εξυπηρετεί τις πρόσκαιρες ανάγκες, τις πολιτικές σκοπιμότητες και ανάγκες της κυβέρνησης. Δε γίνεται κανένας λόγος για νέα έργα επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου σε περιοχές όπου θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για μεγάλης κλίμακας υβριδικά συστήματα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για νέες δυναμικά εξελισσόμενες και ιδιαίτερα κατάλληλες για τις συνθήκες της χώρας μας τεχνολογίες ΑΠΕ, για την παραγωγή ισχύος βάσης όπως είναι τα ηλιοθερμικά συστήματα κτλ.
Πρόκειται περί μιας θλιβερής έκθεσης η οποία, επαναλαμβάνω, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και μόνο για τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές και κομματικές ανάγκες της κυβέρνησης. Η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού δικαιώνει τελικά τον τίτλο της. Είναι μια έκθεση και ιδεών, ένα ευχολόγιο και τίποτα παραπάνω. Δεν αποτελεί ένα δομημένο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Δεν απαντά στα πειστικά ερωτήματα πώς θα προσεγγίσουμε τους δεσμευτικούς για τη χώρα στόχους του 2020 και δεν κάνει καμία αναφορά στην υποχρέωση να συντάξουμε εθνικό σχέδιο δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΔΕΗ: Αναγκαστικό σπάσιμο του μονοπωλίου στο λιγνίτη
Είχαμε επίσης και μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με το ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και αυτό αφορά μια απαράδεκτη και κατάπτυστη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από μια γνωμοδότηση της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου, σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του μονοπώλιου στο λιγνίτη.
Ως γνωστόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να βγάλει σε διαγωνισμό νέα λιγνιτικά πεδία στην Ελασσόνα, στη Δράμα και αλλού, προκειμένου να συμμετάσχουν και ιδιώτες, μάλιστα φτάνει στο ακραίο σημείο να ζητήσει από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση να μισθώσουν σε ιδιώτες και να εκχωρήσουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, σε μια λογική ιδεοληψιών και νεοφιλελεύθερης αφέλειας που διακρίνει ορισμένους Ευρωπαίους Επιτρόπου. Εντέλει ο συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγεί σε απαράδεκτα αποτελέσματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είχαμε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα του συμβιβασμού που επήλθε, όπως σας είπα, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τα δικαιώματα της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Όπως είναι γνωστό, η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση τεσσάρων κοιτασμάτων σε Βεύη Ελασσόνα Δράμα και Βεγόρα, από ιδιώτες, μετά από διαγωνισμούς στους οποίους θα έχει αποκλειστεί η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από το δικαίωμα συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς και με βάση αυτή την απόφαση οι ιδιώτες θα έχουν τον έλεγχο σε κοιτάσματα λιγνίτη, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του συνόλου των εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων λιγνίτη στη χώρα. Πρόκειται για εθνικής σημασίας ζήτημα, γιατί μιλάμε ουσιαστικά για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η θέση ΠΑΣΟΚ είναι η εξής: Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα στέρξει να αποδεχθεί αυτή την απαράδεκτη απόφαση, η οποία οδηγεί σε εκχώρηση εθνικού πλούτου σε ιδιώτες. Χρειάζονται και οι επόμενες γενιές να έχουν ένα απόθεμα, ούτως ώστε σε στιγμές κρίσιμες για το έθνος να υπάρχουν πηγές ενέργειας εδώ στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της πράσινης ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ΠΑΣΟΚ θα εκσυγχρονίσει τις μονάδες λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και θα επεκτείνει παραπέρα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογίες καθαρού λιγνίτη, που έχουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος και άρα στη συνέχεια λιγότερες εκπομπές για να αποφύγουμε και μεγάλα πρόστιμα ώστε να καταστούν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κερδοφόρες.
Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα προβεί στην εκμίσθωση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη σε περιοχές όπως είναι η Ελασσόνα η Δράμα και λοιπά, διότι πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη πράσινη επανάσταση, να εφοδιάσουμε τη χώρα με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από νέες μεγάλες επενδύσεις, υψηλές τεχνολογίες, νέα συστήματα μεταφοράς και διανομής, που θα δημιουργήσουν και μια νέα επενδυτική άνοιξη στη χώρα. "
Δημοσίευση σχολίου