Εκπομπές CO2 το «πλεονέκτημα» της Δυτ. Μακεδονίας
του Βαγγέλη Παπαδόπουλου Μηχανικού Τ.Ε, ΔΕΗ
Ο μοναδικός λόγος για τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία, είναι η ύπαρξη των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή.
Για πολλά χρόνια έγιναν επενδύσεις και δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και μάλιστα αμειβόμενες πολύ καλά, αλλά η ανάπτυξη αυτή έχει και αρνητικές πλευρές, με βασικότερη τις εκπομπές αερίων από την καύση του λιγνίτη.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ για την κατασκευή, κάθε φορά των πιο σύγχρονων τεχνολογικά Ηλεκτροστατικών Φίλτρων, έφεραν αποτελέσματα στη συγκράτηση της τέφρας, όχι όμως στις εκπομπές αερίων με βασικότερο το CO2.
Οι εκπομπές CO2 είναι το βασικό πρόβλημα για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, διότι μετά την επιβολή του εμπορίου των ρύπων μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, με αποτέλεσμα την περιορισμένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μετά το 2016 ( για τον ΑΗΣ Καρδιάς περίπου 2-3 μήνες το χρόνο μέχρι το 2020 που πρέπει να κλείσει υποχρεωτικά σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε).
Είναι όμως η επιλογή αυτή μονόδρομος όπως λέει η ΔΕΗ και περιέργως και η ΓΕΝΟΠ, ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΕΝΩΣΗ κλπ, με την παρουσία τους στις Βρυξέλες και τις ανακοινώσεις τους;
Μήπως όπως λέει και λαϊκή παροιμία «κάθε εμπόδιο σε καλό» οι εκπομπές CO2 μπορεί να αναδειχθούν πολυτιμότερες ακόμα και από τον ίδιο τον λιγνίτη.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου καθώς και η αύξηση των τιμών του καλαμποκιού, σόγιας και άλλων δημητριακών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, έστρεψαν την έρευνα σε άλλες μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων.
Σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής βιοκαυσίμων θεωρείται αυτή των θερμοκηπίων άλγης (φυκιών), που χρησιμοποιεί σαν πρώτες ύλες τον ….ήλιο και το διοξείδιο του άνθρακα(CO2)……αυτό που στην περιοχή μας έχουμε σε πλεόνασμα και μάλιστα πληρώνουμε πρόστιμα και εξαιτίας του θα κλείσουν όλοι ο υπάρχοντες Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί της Δυτ. Μακεδονίας ( ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ).
Η προτεινόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1000 MW (πάνω από το διπλάσιο της ισχύος της Πτολεμαϊδας 5) με καύσιμο επαναέριοποιημένο υγροποιημένο φυσικό αέριο, κόστους περίπου 800 (σχεδόν το μισό της Πτολεμαϊδας 5) εκατ. Ευρώ, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, συμπεριλαμβάνει και μονάδα θερμοκηπίων άλγης ( φυκιών) για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ( -κατά την εκτίμησή μου η μονάδα αυτή θα μπορούσε να απορροφήσει το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ).
Από το συγκεκριμένο θερμοκήπιο άλγης (φυκιών) πέρα από την απορρόφηση του CO2 θα παράγεται βιοντίζελ και από τα υποκατάστατα θα παράγονται λιπάσματα, ιχθυοτροφές και φαρμακευτικά προϊόντα..
Τι προτείνουμε;
Θεωρούμε ότι θα είναι επανάσταση για την ανάπτυξη της Δυτ. Μακεδονίας και θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας :
• η δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντίζελ με πρώτη ύλη από τα θερμοκήπια άλγης (φυκιών), με βασικό μέτοχο τη ΔΕΗ (ας βάλει τα εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα) και όποιον επενδυτή της περιοχής επιθυμεί.
• Ανεξάρτητες μονάδες θερμοκηπίων άλγης (φυκιών)*, συνεργαζόμενες (στα πρότυπα της συμβολαιοποιημένης «γεωργίας») με τη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, από «αγρότες» των περιοχών που γειτνιάζουν με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της περιοχής με μοναδική πρώτη ύλη ( εκτός από τον ήλιο) το άχρηστο και ζημιογόνο διοξείδιο του άνθρακα.
* 600.000 € (όσο περίπου στοίχισαν τα φωτοβολταϊκά των 100KW) κοστίζει ένα θερμοκήπιο με δυνατότητα παραγωγής ενός τόνου αποξηραμένης άλγης με ημερήσια έσοδα περίπου 1110 €.
• Αν ψάχνουμε «πράσινες» επενδύσεις για το ΕΣΠΑ θα βρούμε καλλίτερες;
Τα μεγάλη οφέλη για την ΔΕΗ και για την περιοχή , ακόμα και μετά το τέλος του λιγνίτη και εφόσον έλθει το φυσικό αέριο , θα είναι:
• Η συνέχιση της λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, των ορυχείων λιγνίτη και όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονίας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, το οποίο η ΔΕΗ είτε θα το χρησιμοποιεί η ίδια για τις εκκινήσεις των μονάδων, είτε θα το πωλεί στην αγορά
• Δημιουργία μιας νέας γενιάς «πράσινων αγροτών» με θερμοκηπία άλγης (φυκιών), πραγματικά δορυφορικές επιχειρήσεις ΔΕΗ που τόσο χρόνια τις συζητάμε αλλά δεν καταφέραμε να γίνουν, με πλήρως ελεγχόμενη παραγωγή και διάθεση του προϊόντος και εξασφάλιση αξιοζήλευτου βιοτικού επιπέδου.
Επιτέλους
Πρωθυπουργέ της πράσινης ανάπτυξης
Υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, νομάρχες, δήμαρχοι, επιμελητήρια , επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές
Πάρτε θέση
Δημοσίευση σχολίου