.

Ερχονται 5 δισ. πετροδολάρια

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Την πρόθεση του Κατάρ να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα, με μεγαλύτερη αυτή της δημιουργίας ενεργειακού κέντρου στον Αστακό Αιτωλοκαρνανίας, γνωστοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώραςΠαρουσία του πρωθυπουργού του Κατάρ, που συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, υπεγράφησαν μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών συνολικά 5 μνημόνια συνεργασίας για επενδύσεις στην ενέργεια, τις αερομεταφορές, τον τουρισμό και την ενημέρωση.

Και 2 ενεργειακές

Στον τομέα της ενέργειας υπεγράφησαν δύο διαφορετικές συμφωνίες. Η πρώτη με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και αφορά επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, θερμικά, παραγωγή βιοκαυσίμων κ.ά.) και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η δεύτερη αφορά αποκλειστικά την επένδυση δημιουργίας ενεργειακού κέντρου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και υπεγράφη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη (είχε αναγγελθεί τον Μάρτιο). Το μέγεθος της επένδυσης στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού (ιδιοκτήτες είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική) που αφορά τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρισμού, σταθμού φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων βιοκαυσίμων, υπολογίζεται σε 3,5 δισ. δολάρια και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας.

Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, δυναμικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων.

«Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με το Κατάρ, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφορά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αστακού ως το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μην τεθεί εμπόδιο η γραφειοκρατία. *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου