.

Ευρωπαϊκή διάσκεψη: 500 πόλεις δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά ποσοστό πάνω από 20%

Πάνω από 500 Ευρωπαίοι δήμαρχοι θα αναλάβουν αύριο τη δέσμευση να περικόψουν τις εκπομπές CO2 κατά ποσοστό άνω του 20% έως το 2020. Υπογράφοντας το Σύμφωνο των Δημάρχων εγγυώνται ότι θα εξοικονομήσουν ενέργεια, θα προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους συμπολίτες τους. Θα υπογράψουν τη δήλωση παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής την οποία υποστηρίζουν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Επιτροπή των Περιφερειών.

Ο Γκύντερ Ετινγκερ, Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, δήλωσε τα εξής: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων έχει καταστεί καίρια συνιστώσα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αειφόρο ενέργεια. Οι περιφέρειες και οι πόλεις καταδεικνύουν ότι η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις καλύτερες στρατηγικές οικονομικής ανάκαμψης. Οι επενδύσεις στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην ενεργειακή απόδοση δημιουργούν θέσεις εργασίας, οι οποίες ως εκ της φύσεώς των δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν.»

Στην τελετή του Συμφώνου των Δημάρχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη δήλωση θα υπογράψουν πάνω από 500 δήμαρχοι. Με τη δήλωση δεσμεύονται να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο εκπέμπουν σήμερα CO2, να περιγράψουν σε αδρές γραμμές κατά ποίο τρόπο θα επιτύχουν τον στόχο και να αξιολογήσουν τις δράσεις τους. Δεσμεύονται επίσης να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους συμπολίτες τους και να ανταλλάξουν τις βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, η πόλη της Χαϊδελβέργης μείωσε τις εκπομπές της CO2 στα δημόσια κτίρια κατά ποσοστό σχεδόν 40% μέσω των σταθμών ενεργειακής παρακολούθησης και των «ομάδων ενέργειας» στα σχολεία της πόλης. Η πόλη της Ρίγας χρησιμοποιεί για ηλεκτροπαραγωγή αέριο μεθάνιο παραγόμενο στον σκουπιδότοπο της πόλης, η δε Αμβέρσα χρησιμοποιεί μια ανακαινισμένη βιομηχανική αποθήκη ως παράδειγμα βιώσιμου κτιρίου και κέντρου επίδειξης για τους πολίτες.

Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργούνται εντός και εκ μέρους πόλεων. Το 80% του πληθυσμού κατοικεί και εργάζεται σε πόλεις, όπου καταναλώνεται ποσοστό ενέργειας μέχρι και 80%.

Ιστορικό:

Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί ετήσια διάσκεψη η οποία εγκαινιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009. Με πάνω από 500 δημάρχους να έχουν υπογράψει τη δήλωση εφέτος, ο αριθμός των υπογραφόντων θα φθάσει σε περισσότερους από 1.600 σε 36 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 120 εκατ. πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την πρωτοβουλία οργανώνοντας τη διάσκεψη, προωθώντας τις βέλτιστες πρακτικές στον δικτυακό τόπο και βοηθώντας τις τοπικές αρχές να χρηματοδοτήσουν τις ενεργειακές τους δράσεις μέσω προγραμμάτων όπως το ELENA, το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ το 2010.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύμφωνο των Δημάρχων και την τελετή διατίθενται στη διεύθυνση:

http://www.eumayors.eu/

Παράρτημα:

Πίνακας των δημάρχων (Ελλάδα) που έχουν υπογράψει τη δήλωση

PATRAS
ACHARNES
AGIA VARVARA
AGIOI ANARGYROI
AGIOS DIMITRIOS
AGIOS STEFANOS
ANO LIOSIA
ASPROPYRGOS
THERMI
NEA VYSSA
PAIANIA
PALAIO FALIRO, ATHENS
PANORAMA
SERRES
SYKIES
YMITTOS

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου