.

Με Νέες Αλλαγές Κατατέθηκε το Ν.Σ. για τις ΑΠΕ


Αλλαγές σε σχέση με τις προγενέστερες γνωστές εκδοχές του παρουσιάζει το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή από την υπουργό Ανάπτυξης κα Τίνα Μπιρμπίλη. Στις βασικότερες των τροποποιήσεων σταχυολογούμε την απάλειψη της διάταξης περί προνομιακής τιμολόγησης των αιχμιακών μονάδων καθώς και στην υπαγωγή στα τιμολογιακά κίνητρα και της παραγόμενης από εργοστάσια διαχείρισης αστικών αποβλήτων ενέργειας. Το Νέο Ν/Σ για τις ΑΠΕ στο kozanh-energy.gr (πλήρες κείμενο).

Ειδικότερα, στην προνομιακή τιμολόγηση για την παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια υπάγονται και τα εργοστάσια διαχείρισης αστικών αποβλήτων, με τιμή 87,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν.σ., συγκεκριμένα, στις λοιπές ΑΠΕ υπάγονται και οι σταθμοί “ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων που πληρούν τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως εκάστοτε αυτή ισχύει”.

Η ενεργειακή αξιοποίηση του “βιοαποδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων” προβλέπεται και στις περιπτώσεις παραγόμενης ενέργειας από αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής και απόεγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και βιοαέρια, κατηγορία στην οποία οι τιμές διαμορφώνονται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου για ισχύ έως 2 μεγαβάτ, καθώς και στα 99,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μεγαλύτερη ισχύ. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λειτουργεί ως κίνητρο για να προχωρήσουν τα σχέδια των ενδιαφερόμενων να εμπλακούν στη διαχείριση αποβλήτων ομίλων, όπως είναι η Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ΓΕΚ Τέρνα, η Marfin σε συνεργασία με την Veolia και, βεβαίως, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την ισπανική Urbaser.

Άλλωστε η κα. Μπιρμπίλη στην ομιλία της στην Βουλή έκανε λόγο για “νέα αρχή” στον τομέα των ΑΠΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία μας είναι ακατανόητο επενδύσεις ισχύος 1615 MW που αντιστοιχούν σε συνολική αξία που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν και η πολιτεία να μην αντιδρά.

“Υπάρχουν επιπρόσθετα και αιτήσεις από τη διετία του 2004- 2005 για άλλα 2700MW αξίας άλλων τόσων ευρώ που και αυτά είναι εγκλωβισμένα σε διάφορα σημεία της αδειοδοτικής διαδικασίας”, ανέφερε η υπουργός.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ έχει απαλειφθεί η παράγραφος 12 του άρθρου 12 του νομοσχεδίου η οποία προέβλεπε την αύξηση της τιμολόγησης της εγκατεστημένης ισχύος έως και τα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για τις αιχμιακές μονάδες ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει και την αντίδραση του Συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρισμού, καθώς ερχόταν σε μάι περίοδο κατά την οποία ανάγκη για την λειτουργία αιχμιακών μονάδων παραγωγής δεν φαίνεται να υφίσταται. Άδεια εγκατάστασης για μία τέτοια μονάδα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας διαθέτει η Aegean Power, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση για τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που ολοκληρώνονται χωρίς ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά ισχύος 10 κιλοβάτ σε κτιριακές εγκαταστάσεις, τα οποία εγκαθίστανται από νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου