.

Άδεια παραγωγής σε χρόνο «εξπρές» πήρε από τη ΡΑΕ η επένδυση του Αστακού

Αναδημοσίευση: www.energypress.gr, 20/5/10

Διαδικασίες –εξπρές, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010 MW, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στην ΡΑΕ (23 Απριλίου), και η Αρχή εξέδωσε την Τρίτη την άδεια παραγωγής για τη μονάδα στην κοινοπραξία «Astakos Power Plan Concorctium», σε χρόνο δηλαδή ρεκόρ έναντι άλλων επενδύσεων παλαιότερα.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar Ρetroleum Ιnternational- QΡΙ) έθεσε εξαρχής ως όρο να ακολουθηθούν διαδικασίες- εξπρές. Και δεν είναι τυχαίο ότι από αραβικής πλευράς ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πρώτη φάση της επένδυσης, δηλαδή τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, έχει ορισθεί η 31η Δεκεμβρίου 2010.

Η άδεια παραγωγής ισχύος 30 ετών, μιλάει για τη δημιουργία μονάδας συνδυασμένου κύκλου με υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG), ισχύος 1.010 MW που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί εντός της ΝΑΒΙΠΕ, μετά από συμφωνία με την «Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Α.Ε.», που είναι και η ιδιοκτήτρια της έκτασης.

Μεταβίβαση στο Κατάρ και του λιμανιού

Το κείμενο της άδειας αναφέρει ότι το κονσόρτσιουμ έχει προσκομίσει από τις 7 Απριλίου στη ΡΑΕ επιστολή της «Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής Α.Ε», σύμφωνα με την οποία η εν λόγω εταιρεία εξετάζει αίτημα της «Astakos Power Plan Concorctium», σχετικά με τη μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων. Ιδιοκτήτες της έκτασης είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Εμπορική και Πειραιώς.

Η κοινοπραξία προσκομίζει επίσης απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας που γνωμοδοτεί για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού, καθώς επίσης έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ με την οποία δηλώνεται ότι η υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για την προσθήκη των προτεινόμενων δραστηριοτήτων στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.

Σύνδεση με το δίκτυο

Η σύνδεση του σταθμού, αναφέρεται, ότι θα γίνει στο τοπικό δίκτυο υπερυψηλής τάσης 400 kV στο ΚΥΤ Αχελώου, στο οποίο θα συνδεθεί μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς μήκους 38 χιλιομέτρων. Σε σχετική επιστολή του μάλιστα ο ΔΕΣΜΗΕ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της ΡΑΕ, αναφέρει ότι «υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος και ιδίως του τμήματος αυτής που θα εγχέεται στο ελληνικό σύστημα στο ΚΥΤ Αχελώου».

Κόστος 800 εκ. ευρώ, με 70% χρηματοδότηση

Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 800 εκ. ευρώ. Το συνολικό κόστος παραγωγής (σταθερό και μεταβλητό, το τελευταίο υπολογιζόμενο βάσει της εκτιμώμενης τιμής του καυσίμου, του κόστους συντήρησης και λειτουργίας, καθώς και του σχετικού κόστους CO2), υπολογίζεται σε περίπου 50 ευρώ / MW. Το 70% της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου, ενώ ίδια κεφάλαια θα καλύψουν το υπόλοιπο 30%. Το εν λόγω ποσό θα εισφερθεί από τους μετόχους της εταιρείας. Μεταξύ αυτών είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Κατάρ.

Μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας

Η μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας, όπως αναγράφεται στην άδεια παραγωγής της ΡΑΕ έχει ως εξής : Qatar Petroleum International 23%, Qatar Electricity and Water Comapany 11%, Sabagh abd Khoury SAL 33% και Rosebud Energie Deutschland 33%.

Το έργο σε αριθμούς

• Μονάδες : Ο σταθμός θα αποτελείται από 2 θερμοηλεκτρικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που η κάθε μια θα περιλαμβάνει 2 αεριοστροβίλους και έναν ατμοστρόβιλο, εγκατεστημένης ισχύος 505 MW, η κάθε μία.

• Είδος καυσίμου : Υγροποιημένο αέριο, που θα το προμηθεύει η Qatar International Petroleum Marketing Company Ltd, η οποία σε επιστολή της σημειώνει ότι έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις απαιτούμενες ποσότητες LPG για την τροφοδοσία της μονάδας. Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω σταθμού υποδοχής πλοίων μεταφοράς LPG εκφόρτωσης, αποθήκευσης και αεριοποίησης ο οποίος θα κατασκευαστεί σε χώρο της ΝΑΒΙΠΕ.

• Ετήσια παραγωγή : Η ετήσια παραγωγή σε πλήρη ανάπτυξη, εκτιμάται στα επίπεδα των 8.000 GWh, με ετήσια κατανάλωση LPG περί του 1 εκατ. κιλών αερίου LPG. Η πώληση της παραγόμενης ενέργειας θα πραγματοποιείται στην αγορά χονδρικής

• Βαθμός ενεργειακής απόδοσης : 52,5%

• Χρόνος κατασκευής : Η ολοκλήρωση των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας της μονάδας προβλέπεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

• Δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα : Στο σταθμό πρόκειται να κατασκευαστεί μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, με σκοπό τη χρήση του σε εφαρμογές βιοκαυσίμων, τα οποία θα παράγονται σε εγκαταστάσεις της εταιρείας εντός του ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, καθώς επίσης σε άλλες εγκαταστάσεις εκτός της χώρας.

• Διάρκεια ζωής : H αναμενόμενη διάρκεια ζωής της μονάδας αναμένεται να υπερβεί τα 25 χρόνια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου