Πιέσεις για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ
Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, Της Μανταλένας Πίου, 8/5/10
«Σπάσιμο» της ΔΕΗ και περαιτέρω αποκρατικοποίηση με το Δημόσιο να περιορίζει τη συμμετοχή του από το 51% σήμερα στο 33%-34% της καταστατικής μειοψηφίας φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Ο διαχωρισμός των ανταγωνιστικών από τις μονοπωλιακές δραστηριότητες της επιχείρησης, δηλαδή το «σπάσιμο» της ΔΕΗ, σε μία μητρική εταιρεία στην οποία θα περάσει η παραγωγή ηλεκτρισμού και η εμπορία ρεύματος και σε θυγατρικές με αντικείμενο τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρισμού - στο πρότυπο περίπου που λειτουργούν σήμερα η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ στο φυσικό αέριο- επιβάλλεται άλλωστε τόσο από την ευρωπαϊκή οδηγία που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας, όσο και από τη συμφωνία με την τρόικα, που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
Η σχετική αναφορά στη συμφωνία προβλέπει ότι σε πρώτη φάση ως τον Σεπτέμβριο 2010 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα σχέδια για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, ενώ ως τον Μάρτιο 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει την οδηγία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
Στη δική τους κρίση
Η οδηγία αφήνει στις χώρες-μέλη να αποφασίσουν οι ίδιες αν το «σπάσιμο» θα αφορά μόνον σε νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, δηλαδή μία μητρική εταιρεία με 100% θυγατρικές ή και σε ιδιοκτησιακό, που σημαίνει ότι μητρική εταιρεία μπορεί να έχει άλλο ιδιοκτήτη από τις νέες εταιρείες μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης.
Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ήδη να εξετάζεται το μοντέλο του διαχωρισμού που πρέπει να εφαρμοστεί, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και στο πλαίσιο αυτό προκρίνουν τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, που αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (παραγωγή και εμπορία) χωρίς να θίγει τα δημόσια αγαθά της μεταφοράς και της διανομής του ρεύματος.
Ενα από πιο σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται είναι με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη μεταφορά και τη διανομή, δεδομένου ότι τα δίκτυα αποτελούν σήμερα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, στην οποία, ως γνωστόν, το Δημόσιο έχει μερίδιο 51% και το υπόλοιπο ανήκει σε επενδυτές.
Σενάριο
Το άλλο σενάριο που επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών της ΔΕΗ είτε μέσω Χρηματιστηρίου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είτε σε στρατηγικό επενδυτή. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις. Καλά ενημερωμένες πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει το Δημόσιο να χάσει τελείως τον έλεγχο στη ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα χάσει και τη δυνατότητα άμεσης στρατηγικής παρέμβασης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αποκλείει όμως τη διάθεση ενός πακέτου μετοχών, με την προυπόθεση ότι θα διατηρήσει το 33%-34%, που του εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία και λόγο στην επιχείρηση.
Η ΔΕΗ με κέρδη που προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ το 2009 και τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην εσωτερική αγορά δεν θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να διαθέσει πακέτο μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή. Μεγάλες ευρωπαϊκές (και όχι μόνον) εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως οι ιταλικές Edison και Εnel, οι γερμανικές RWE και Εon, η γαλλική EdF και άλλες έχουν κατά καιρούς επιδείξει ενδιαφέρον και εκτιμάται ότι θα δώσουν και τώρα το «παρών».
Πώληση μονάδων
Υπάρχει και το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison Ουμπέρτο Κουαντρίνο, σε επίσκεψή του στην Αθήνα εξέφρασε το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου για μονάδες.
Ομως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει δηλώσει πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, εκτός και αν το ζητήσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το δημόσιο δεν θα μπορούσε να εισπράξει τα έσοδα άμεσα τουλάχιστον, καθώς τα κεφάλαια από την πώληση θα εισέρρεαν στη ΔΕΗ.
Το βέβαιο είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της επιχείρησης.
Δημοσίευση σχολίου