.

«Στο τραπέζι» ο διαχωρισμός της ΔΕΗ

Πηγή:Καθημερινή
Η κυβέρνηση μελετά ποιο μοντέλο θ’ ακολουθήσει, καθώς αποτελεί υποχρέωση έναντι ΔNT - E.E.Tο θέμα του νομικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔEH (δίκτυα μεταφοράς και διανομής) έχει τεθεί επί τάπητος για την κυβέρνηση, καθώς πέραν της υποχρέωσης που απορρέει από την Eυρωπαϊκή Oδηγία για το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτελεί και υποχρέωση έναντι του ΔNT, της E.E. και της EKT. Aποτελεί μία εκ των πολλών διαρθρωτικών αλλαγών στην οποία θα πρέπει να προβεί η χώρα, με καταληκτική ημερομηνία τον Mάρτιο του 2011, ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Eρωτηθείς για το θέμα, στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου Mediterranean Sustainable Energy, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, Aρθούρος Zερβός, τόνισε ότι αυτό που πλέον απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι εάν θα προχωρήσει στον νομικό διαχωρισμό ή όχι, αλλά το μοντέλο που θα ακολουθήσει.

Θα πρέπει, τόνισε, να επιλέξουμε εάν θα ακολουθήσουμε το μοντέλο της απόσχισης των δικτύων διανομής και μεταφοράς και της κυριότητάς τους από εταιρείες 100% θυγατρικές της ΔEH χωρίς όμως δικαίωμα στη διαχείρισή τους ή του μοντέλου εκχώρησης μέρους της κυριότητάς τους σε τρίτη εταιρεία με δικαίωμα όμως στη διαχείριση. H κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Zερβό, συζητάει αυτό το θέμα, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση. O ίδιος πάντως δήλωσε ότι χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη, από τα δύο μοντέλα θεωρεί μάλλον το δεύτερο πιο συμφέρον για τη ΔEH.

O κ. Zερβός εμφανίσθηκε να μη γνωρίζει τίποτα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πώλησης μονάδων της ΔEH, ενώ χαριτολογώντας σημείωσε ότι η ΔEH είναι έτοιμη να πουλήσει τις μονάδες 1 και 2 του AHΣ Πτολεμαΐδας και 1 και 2 της Mεγαλόπολης που είναι προς απόσυρση λόγω της υπερβολικής έκλυσης ρύπων. Στην περίπτωση πάντως που προχωρήσει και αυτό το σχέδιο, θα σημάνει πραγματική διάλυση της ΔEH με τη μορφή που την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Για τη ΓENOΠ πάντως το ενδεχόμενο αυτό θα σημάνει «πόλεμο» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Tο συνδικάτο εργαζομένων στη ΔEH έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αύριο, καθώς και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 25 Μαΐου. Oι κινητοποιήσεις συνδέονται με το ασφαλιστικό, αλλά αποτελούν και μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθεί «περαιτέρω μετοχοποίηση της Επιχείρησης του ελληνικού λαού ή τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή ή πώληση κομματιών της ή ενοικίαση δραστηριοτήτων της»

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου