Κέρδη 257,5 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ το α' τρίμηνο
Πηγή:Ημερησία
Αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, παρότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε, κυρίως εξαιτίας της απώλειας μεριδίου στην αγορά λιανικής προς όφελος τρίτων εταιρειών.
Τιμολόγια
Οι αλλαγές στα τιμολόγια, που ζητεί μετ' επιτάσεως η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς περιέχεται στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 257,5 εκατομμύρια ευρώ, 4,4% πάνω από το πρώτο τρίμηνο 2009. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 343,6 εκατομμύρια ευρώ.
Tζίρος
Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 2,3%, στα 1.491,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων έχουν ενσωματωθεί έσοδα 48,2 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους.
Αν αφαιρεθεί το ποσό αυτό, τότε η μείωση του κύκλου εργασιών φθάνει στο 3,2%, που αντιστοιχεί σε απώλειες 47,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 523,1 εκατ. ευρώ από 508,2 εκατ. ευρώ (2,9%).
Ζήτηση
Η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού και η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας να μειωθούν κατά 61,9 εκατ. ευρώ ή 15%. Ο κ. Ζερβός απέδωσε τα αποτελέσματα στις εξαιρετικές υδρολογικές συνθήκες, που επέβαλαν αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή και στη μείωση των ελεγχόμενων δαπανών. Υπογράμμισε, όμως, ότι εντείνεται η απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ ιδιαίτερα στην «καλή αγορά» που αφορά στα πιο επικερδή τιμολόγια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στους εμπορικούς καταναλωτές -στον τομέα δηλαδή της αγοράς με τα υψηλά τιμολόγια, όπου δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ- η μείωση των πωλήσεων έφθασε στο 8%. Στη βιομηχανική και την οικιακή χρήση η μείωση ήταν 2,6%, και στη γεωργική 2,4%.
Δημοσίευση σχολίου