.

Επενδύσεις σε ξένα οικόπεδα από τη ΔΕΗ

Από την Ελευθεροτυπία...

Το μέγεθος μιας χώρας, λίγο πιο μικρής από τη Μάλτα, έχουν, στο σύνολότους, οι εκτάσεις όπου βρίσκονται τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Πρόκειται για 250.000 στρέμματα που διεκδικεί εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία. Πριν από δύο χρόνια προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρ' ότι η υπόθεσή τους εκκρεμεί, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχής του «μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο», για το οποίο είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι των περιοχών της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, όπου βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία, χρόνια τώρα βλέπουν το περιβάλλον τους να καταστρέφεται και τον καρκίνο να θερίζει. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση πουλήσει τη ΔΕΗ, ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Ελλάδα», λένε οι κάτοικοι, «και θα εξαρτιόμαστε όλοι από αυτόν».

Εκτός από την προσφυγή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, υπάρχει και πιο πρόσφατη, καθώς και καταγγελία στην Ε.Ε. Η δεύτερη έγινε τον Σεπτέμβριο από τη νομαρχία Κοζάνης και στρέφεται κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και της ΔΕΗ.

Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια επένδυση μισού δισ. και αναζητεί επενδυτή, όταν εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ; «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν όλοι για όλα» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός. «Εάν περιμέναμε να συζητηθούν οι προσφυγές, δεν θα κάναμε τίποτα. Εμείς κινηθήκαμε βάσει του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ του 2001, με τον οποίο παραχωρήθηκε η κυριότητα στη ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και συνταγματολόγο Απ. Παπακωνσταντίνου, όμως, που έχει καταθέσει την αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ, ο νόμος του 2001 αφ' ενός «είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αφ' ετέρου «δεν έχει αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, δεν αφορά τις περιοχές που έπρεπε να έχει ήδη παραδώσει η ΔΕΗ μέχρι τότε.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο 1.280/1982, η ΔΕΗ έπρεπε να έχει επιστρέψει τις εκτάσεις που πήρε από τους αγρότες για να εξορύξει τον λιγνίτη όταν αυτός εξαντλήθηκε. «Παρά τον δεσμευτικό χαρακτήρα των διατάξεων, αυτό δεν έγινε» αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου. «Η νομαρχία ζητάει να επιστραφούν τα εδάφη είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε ακτήμονες καλλιεργητές, ή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής». Ζητείται, επίσης, να προβεί η ΔΕΗ σε περιβαλλοντική αποκατάσταση των επίδικων εκτάσεων, όπως ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου να πράξει.

«Η συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, «επιβάλλει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να "αντισταθμίζεται" η περιβαλλοντική βλάβη, ιδίως με μορφές οικονομικών ανταλλαγμάτων που προορίζονται για περιβαλλοντική αποκατάσταση και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών».

Σήμερα η ΔΕΗ έχει αποκαταστήσει μόνο 6.000 στρέμματα από την αχανή έκταση των παλιών λιγνιτωρυχείων. «Τα υπόλοιπα απλώς τα έχει ισοπεδώσει, αλλά είναι ακόμα σκεπασμένα με τέφρα» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Σάββας Ζαμανίδης. «Αυτά τα 6.000 στρέμματα, στα οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, σήμερα οι ντόπιοι αγρότες αναγκάζονται να τα νοικιάζουν από τη ΔΕΗ και καλλιεργούν σιτηρά. Σε λίγο θα πάψουν να έχουν κι αυτό το εισόδημα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου