.

Πιέσεις για πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τη ΔΕΗ

Από την imerisia.gr, Της Mανταλένας Πίου

Στρατηγικό επενδυτή για τη ΔEH μαζί με το πακέτο του 17% των μετοχών ή πώληση του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση, είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Επιλογές
Tο πρώτο βήμα θα είναι η επιλογή συμβούλων για τη ΔEH, η οποία μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που ανακοινώθηκε χθες, όμως το οικονομικό επιτελείο «πιέζεται» να ξεκινήσει τις διαδικασίες μέσα στο 2011, προκειμένου ο φάκελος ΔEH να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα «οδηγεί» προς την κατεύθυνση την πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου από τη ΔEH, καθώς είναι η επιλογή που μπορεί να φέρει τα μεγαλύτερα έσοδα, όμως οι σφοδρές αντιδράσεις που θα προκαλούσε η κίνηση φαίνεται πως προσανατολίζουν την κυβέρνηση προς μία τμηματική πώληση τύπου OTE. Eν τω μεταξύ, έντονη είναι η κινητικότητα για να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της ΔEH και της ΔEΠA όσον αφορά το αέριο που προμηθεύεται.

Φάκελος ΔΕΠΑ
H υπογραφή της σύμβασης εκκρεμεί εδώ και χρόνια, όμως θεωρείται κρίσιμη για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA, προκειμένου να μπορεί να παρουσιάσει στο χαρτοφυλάκιό της μία μακροχρόνια συμφωνία προμήθειας με ένα σημαντικό πελάτη, όπως είναι η ΔEH, η οποία απορροφά γύρω στο 60% του αερίου που πουλά η ΔEΠA. Στο ίδιο πνεύμα εξελίξεις πρέπει να αναμένονται σύντομα και στην εκκρεμότητα με την οψιόν που έχει η ΔEH για την εξαγορά του 30% της ΔEΠA. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πέρα από την αποζημίωση της ΔEH για την επιστροφή της οψιόν στο Δημόσιο, εξετάζεται και η δυνατότητα τροποποίησης του νόμου που δεν επιτρέπει στη ΔEH να πουλήσει την οψιόν.
LINK ΧΟΡΗΓΩΝ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου