.

"Κατακεραυνώνει" τις ΑΠΕ διάσημος Έλληνας fund manager

Από το energypress.gr...

«Κομφούζιο» φαίνεται να έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα αρνητικά σχόλια του Έλληνα fund-manager Τζιμ Χάνος, της Kynikos Associates, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ira Sohn Conference, το συνέδριο στο οποίο φημισμένοι fund-managers καταθέτουν τις επενδυτικές τους ιδέες.

Σύμφωνα με το διάσημο διαχειριστή κεφαλαίων, παρόλο που υπάρχει παγκοσμίως μεγάλος ενθουσιασμός για την πράσινη ενέργεια, οι εταιρίες που εξειδικεύονται σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δώσουν λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με τον κλάδο.

Ειδικότερα, από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χάνος υποστήριξε ότι η αιολική ενέργεια αλλά και η ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών δεν είναι αποδοτικές λόγω του υψηλού τους κόστους.

«Απλά δεν είναι αποδοτικές. Η αιολική ενέργεια είναι 50% ακριβότερη από το φυσικό αέριο ενώ η ηλιακή είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή», δήλωσε ο Χάνος.

Ωστόσο, ο κ. Χάνος δεν αρκέστηκε στην αυστηρή κριτική για τις ΑΠΕ γενικά. Στην ομιλία του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δανέζικη εταιρία ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή της εταιρίας είναι υπερεκτιμημένη και προέβλεψε γρήγορη πτώση.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, αυτές οι δηλώσεις του Χάνος αποτέλεσαν πλήγμα για την εταιρία ενώ ενίσχυσαν τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, έκανε λόγο για shorting και στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αναφερόμενος στην περίπτωση της First Solar, η οποία, σύμφωνα με τον Χάνος, παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα αλλά και προβλήματα ταμειακής ροής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γνωστός fund-manager προσπάθησε να καταρρίψει κάποιους «μύθους» αναφορικά με τις ΑΠΕ, αναφερόμενος ειδικά στις νέες θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών, δημιούργησε ο κλάδος, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και «χρεώνονται» στις ΑΠΕ, στην ουσία έχουν να κάνουν με οικοδομικές εργασίες και όχι τόσο με τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Kynikos Associates είναι εκείνη η οποία είχε προβλέψει την κατάρρευση της Enron.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου