.

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας με αναφορές στις πολιτικές για τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας μας

Παρακάτω δίνεται μέρος της συνέντευξης της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε με αναφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

"...Για να δώσω ένα παράδειγμα: στο Υπουργείο Παιδείας- που δεν είναι η αιχμή του δόρατος όσον αφορά στις δαπάνες ή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με το μνημόνιο- έπρεπε από τη μια να γίνει μία σοβαρή εξυγίανση και από την άλλη να υπάρξει πολιτική. Ήταν εύκολο να κάνουμε παρέμβαση σε 2.000 σχολεία; Ήταν εύκολο να ανακοινώσουμε 24 ΤΕΙ, στα οποία δεν θα εισαχθούν φέτος φοιτητές; Σε όλα τα Τμήματα, σε όλα τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Αυτά τα πράγματα που είναι αυτονόητα δεν έχουν την αντίστοιχη υποστήριξη.

Δημοσιογράφος: Κλείνουν αυτά τα ΤΕΙ;

Υπουργός: Αυτά τα ΤΕΙ δεν θα δεχθούν φέτος εισακτέους.

Δημοσιογράφος: Θα συνεχίσουν οι υπόλοιπες χρονιές.

Υπουργός: Τους φοιτητές προηγούμενων ετών δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ξεκρέμαστους. Θα υπάρξουν, όμως, αναδιαρθρώσεις. Κάθε ΤΕΙ ή τα ΤΕΙ μεταξύ τους, θα πρέπει να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Θα σας πω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν τρεις σχολές Ιχθυοκομίας στη χώρα. Δεν γίνεται κάθε μία να έχει από 15 φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις, με διαφορετικές υποδομές, με άλλους καθηγητές. Κάθε πόλη να θέλει το Τμήμα της, ανεξαρτήτως των δεδομένων. Θα πρέπει να ξέρουν, όμως, ότι έχουν λίγους μήνες μπροστά τους για να καταθέσουν πρόταση για μία ισχυρή Σχολή, η οποία θα έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Σας υπενθυμίζω ότι τα δέκα τελευταία χρόνια κάναμε 110 καινούργια τμήματα. Κανένας δεν είχε αντίρρηση. Επί χρόνια κάνουμε ΤΕΙ σε μικρές πόλεις και σε χωριά. Το πολιτικό σύστημα συμφωνεί, οι Δήμαρχοι, οι Πρυτάνεις συμφωνούν. Τώρα πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις και να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση γιατί αυτό δεν είχε λογική. Η Νορβηγία, η οποία έχει 6 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει 7 Πανεπιστήμια και εμείς με 11 εκατομμύρια πληθυσμό έχουμε 25 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.

Δημοσιογράφος: Αγοράζατε όμως όλοι θέση με αυτό κυρία Διαμαντοπούλου. Δηλαδή όλο το πολιτικό σύστημα, όλοι οι Πρυτάνεις, αγοράζατε τη θέση σας στην κοινωνία με τζάμπα χρήματα, με δανεικά λεφτά για τα οποία δε δίνατε λογαριασμό.

Υπουργός: Αυτό που διατυπώνετε με κάποια υπερβολή ανήκει στο παρελθόν. Και δεν μπορεί να συμβαίνει από εδώ και πέρα. Γιατί, όπως εξορθολογίζουμε τη λειτουργία των σχολείων, θα εξορθολογήσουμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Λαμβάνω συνεχώς επιστολές από Πρυτάνεις, από Προέδρους Τμημάτων που απειλούν την κοινωνία ότι θα κλείσουν τις σχολές γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε. Δεν έχω να υποσχεθώ, το είπα και στη Βουλή, ούτε ένα ευρώ! Δεν έχω να υποσχεθώ ούτε μία πρόσληψη! Δεν έχω να υποσχεθώ κανένα καινούριο τμήμα..."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου