Μέτωπο Ελλήνων και ξένων επενδυτών υπέρ των swaps και κατά της ιδιωτικοποίησης…
Από το energypress.gr...
Βήμα προς … τα πίσω για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού θα αποτελέσει η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού αυτή αντί να «ανοίξει» σε τρίτους, όπως θα συνέβαινε με τα swaps, απλώς θα δημιουργηθεί ένα κράμα ιδιωτικού-κρατικού μονοπωλίο στο χώρο.
Την συγκεκριμένη άποψη υιοθετούν όλο και περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, καθώς επίσης και κοινοτικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα της χώρας, περιπλέκουν πολύ τα πράγματα στο τομέα «Ενέργεια».
Το σκεπτικό αυτό συνοψίζεται στη φράση ότι «άλλο ιδιωτικοποίηση που θα συγκεντρώσει τη σημερινή δύναμη της ΔΕΗ σε έναν ενεργειακό όμιλο, και άλλο απελευθέρωση της αγοράς, που συνεπάγεται το άνοιγμά της σε πολλούς επενδυτές, άρα και ανταγωνισμό».
Πηγαίνετε προς ένα «υβριδικό» μονοπώλιο…
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του αντιπροέδρου της ιταλικής Edison, Ρομπέρτο Πότι, κατά τη χθεσινή ημέρα του συνεδρίου του Economist πως «το μερίδιο της ΔΕΗ είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην ΕΕ, και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μπορεί να οδηγήσει σε ένα υβριδικό (κρατικό & ιδιωτικό) μονοπώλιο της αγοράς, λειτουργώντας σε βάρος της απελευθέρωσης». Τις απόψεις του, ότι «αν πάμε από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο δεν αλλάζουν και πολλά», τις έχει μεταφέρει σύμφωνα με τις πληροφορίες και στις Βρυξέλλες, ενώ σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου με την υπ.ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, φέρεται να της είπε πως πρέπει να προχωρήσουν τα swaps, και να μην παγώσει η διαδικασία, χάριν της ιδιωτικοποίησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ότι «η ιδιωτικοποίηση είναι κάτι το διαφορετικό από την απελευθέρωση της αγοράς, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανονισμούς».
Ένδειξη για την απάντηση της Κομισιόν ;
Το ποιο είναι άλλωστε το ζητούμενο, το περιέγραψε και η Ινγκε Μπερναέτς, επικεφαλής της διεύθυνσης ηλεκτρισμού και αερίου της Κομισιόν, δίνοντας ίσως και μια ένδειξη για την απάντηση που επίκειται να στείλουν οι Βρυξέλλες στο ελληνικό αίτημα για αναβολή της παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής τη ΔΕΗ, λόγω αποκρατικοποίησης: «Χρειάζεται πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών. Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό, πρέπει να υπάρξει κάποια πρόσβαση για τους καινούργιους παίκτες», είπε η κα Μπερναέτς.
«Ένα χρόνο μετά, δεν έχει αλλάξει τίποτα»
Και αν αυτά ειπώθηκαν από το βήμα του συνεδρίου, στα πηγαδάκια, τα σχόλια ήταν πολύ πιο αιχμηρά: «Ξαναδιάβασα από το αρχείο μου την παρουσίαση για το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά που είχα κάνει στο περυσινό συνέδριο του Economist. Ένα χρόνο μετά, και παρά τις συζητήσεις με την Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει τίποτα», έλεγε εις εξ αυτών. «Αν μετά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, το Δημόσιο μαζί με τον ιδιώτη που θα μπει σ’ αυτήν συνεχίσουν να ελέγχουν τους λιγνίτες και τα νερά, θα έχετε πάει πίσω αντί για μπροστά. Τι κι αν η ελληνική κυβέρνηση μας λέει να μην ανησυχούμε ; Μιλάμε με τόσες διαφορετικές κυβέρνησης και επί τόσα χρόνια για το άνοιγμα της αγοράς στην Ελλάδα, ώστε είμαστε πλέον σίγουροι ότι δεν το θέλετε», ήταν ένα άλλο σχόλιο.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποκόμισαν όσοι παρακολουθήσαν τη χθεσινή ημέρα του συνεδρίου, ήταν αφενός η απογοήτευση από όσους συμμετείχαν τους προηγούμενους μήνες στη διαβούλευση της ΕΕ για τα swaps, και στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου ο προβληματισμός για τις εξελίξεις εκ μέρους της Κομισιόν.
Ίσως λοιπόν να βιάζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει στο ελληνικό αίτημα για αναβολή της παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, χάριν της ιδιωτικοποίησης. Ακόμη δε, κι αν αυτό συμβεί, θα γίνει με τους κοινοτικούς όρους…
Δημοσίευση σχολίου