Ηλθε η ώρα των "χρυσαφικών" (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κλπ)
Από το kerdos.gr...
Πουλάμε τα «χρυσαφικά» του ελληνικού κράτους για να επιβιώσουμε της κρίσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα - εξαιρετικά σκληρά - ζητεί η τρόικα, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τη χώρα, είτε μέσω ενός μνημονίου Νο 2 και νέου δανείου είτε μέσω της επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους των 265 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του «Κέρδους», τον κατάλογο των αιτημάτων των πιστωτών μας, παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με έξι υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αμέσως μετά στο σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών στο άτυπο υπουργικό. Ζήτησε δε από όλους να στηρίξουν πολιτικά τις επιλογές, οι οποίες είναι οδυνηρές. Σήμερα, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα μέτρα αυτά και στην επίσημη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας
Πουλάμε τα «χρυσαφικά» του ελληνικού κράτους για να επιβιώσουμε της κρίσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα - εξαιρετικά σκληρά - ζητεί η τρόικα προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τη χώρα είτε μέσω ενός μνημονίου Νο 2 και νέου δανείου είτε μέσω της επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους των 265 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του «Κέρδους» τον κατάλογο των αιτημάτων των πιστωτών μας παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με 6 υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αμέσως μετά στο σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών στο άτυπο υπουργικό. Ζήτησε δε από όλους να στηρίξουν πολιτικά τις επιλογές, οι οποίες είναι οδυνηρές.
Αυτό το νόημα είχαν εξάλλου και τα τετ-α-τετ που είχε πριν το άτυπο διαδοχικά με τους κκ. Θεόδωρο Πάγκαλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Λούκα Κατσέλη, Χρήστο Παπουτσή, Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου. Τη λίστα με τα αιτήματα της τρόικα την είχε συζητήσει και χθες με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και την Πέμπτη με τους κκ. Δ. Ρέππα και Ι. Ραγκούση, παρουσία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα θα ανακοινώσει τα μέτρα αυτά και στην επίσημη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η λίστα μετα αιτήματα της τρόικας
Ο κατάλογος των αιτημάτων της τρόικα είναι ο εξής:
- Πώληση του υπολοίπου μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
- Πώληση του 100% του ΟΠΑΠ.
- Πώληση του 17% της ΔΕΗ, ώστε το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου να φτάσει στο 34%.
- Εκχώρηση του management των ΕΛΤΑ.
- Πώληση ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας.
- Πώληση ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
- Δραματική περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και φοροελαφρύνσεων.
- Νέα επιβαρύνσεις στη φορολογία, σε στοχευμένες όμως περιπτώσεις
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή είχε αντιδράσει δημοσίως η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
- Αναδιοργάνωση στον δημόσιο τομέα με κατάργηση οργανισμών - άρα και θέσεων.
- Ισχυρές διαβεβαιώσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Πώληση περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και εκμετάλλευση του «Ελ. Βενιζέλος».
Είναι προφανές ότι το αντίτιμο για την πώληση των «χρυσαφικών» του Δημοσίου θα είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένου ότι είναι χαμηλά η χρηματιστηριακή τους αξία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές είχαν εκφράσει έγκαιρα τις διαφωνίες τους. Είναι ακόμη άδηλο το πώς θα διαμορφωθούν τα τελικά ποσοστά, όπως επίσης και άγνωστο αν και τι ακόμη θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας που επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα.
Κυβερνητικοί παράγοντες αποκάλυπταν επίσης στο «Κ» πως επιθυμία της τρόικας είναι τα ποσοστά μετοχών ΔΕΚΟ και τραπεζών που θα πουλήσει το Δημόσιο να αυξάνονται όσο περνά ο καιρός ώστε να είναι «όσο το δυνατόν μεγαλύτερα». Οι ίδιοι κύκλοι, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες εμπλοκές στη σημερινή αξιολόγηση της τρόικα, οι οποίες όμως «δεν θα αλλοιώνουν» το τελικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύσσεται για το περίφημο 1,1 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας για το οποίο έγινε χθες ειδική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με Κατσέλη-Κουτρουμάνη-Παπακωνσταντίνου. Πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες» και πως το 1,1 δισ. θα βρεθεί, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν από ποιους κωδικούς. «Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα, αλλά του υπουργείου Οικονομικών» έλεγαν οι ίδιες πηγές ρίχνοντας το μπαλάκι στο οικονομικό επιτελείο.
«Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά» είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι «αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις της χώρας και η βούλησή μας να αλλάξουμε την Ελλάδα». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με νόημα πως «αυτό το μήνυμα το υποστηρίζουμε με πράξεις» δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητο «να περνά και στην ΕΕ και διεθνώς, στον καθένα που θέλει να αμφισβητεί την πορεία της Ελλάδας - ακόμη και να ποντάρει στην αποτυχία της».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η σταθερή μας πορεία εγγυάται την αξιοπιστία και την ισχύ μας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ΕΕ» και εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Παρά τις δυσκολίες, παρά την καλλιέργεια κλίματος μοιρολατρίας σήμερα είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να κερδίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά».
«Υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο που έβαλε ο Πρωθυπουργός» έλεγε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του άτυπου, κορυφαίος υπουργός, που όμως δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τις αποφάσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Δημοσίευση σχολίου