Γερμανία: Πυρηνική ενέργεια τέλος έως το 2022;
Από τη Ναυτεμπορική...
Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς στη Γερμανία, δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή λόγω έργων συντήρησης ή κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Συνδεδεμένα στο δίκτυο παραμένουν μόλις τέσσερα από τα 17 εργοστάσια, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, και αυτά να κλείσουν διά παντός.
Το Σαββατοκύριακο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφωνεί με τους Βαυαρούς εταίρους της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), ότι το 2022 είναι «μια καλή στιγμή» να κλείσουν όλοι οι αντιδραστήρες. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια της πυρηνικής στρατηγικής της στις αρχές του Ιουνίου, υιοθετώντας μάλιστα προσχέδιο νόμου κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, έως τα μέσα του ίδιου μήνα.
Κατά τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας Χορστ Ζεχόφερ, θα πρέπει να καθοριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, προκειμένου ο ενεργειακός κλάδος να έχει ένα κίνητρο να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές λύσεις, π.χ. την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Θα γίνουν επενδύσεις μόνον εάν είμαστε σαφείς», είπε ο Ζεχόφερ μετά από κεκλεισμένων των θυρών μαραθώνια συνάντηση των ανώτατων στελεχών της βαυαρικής παράταξης.
Τα σχέδια έχουν ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου της πυρηνικής ενέργειας. Σε επιστολή τους προς το CSU, οι εργαζόμενοι σε πυρηνικό εργοστάσιο της Βαυαρίας καλούν την τοπική κυβέρνηση να «πάψει να καλλιεργεί φόβο και καχυποψία».
Να σημειωθεί ότι η στάση του CSU διαφοροποιείται ακόμη και από αυτήν του «αδελφού» κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας CDU. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε μεν διατυπώσει την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να λειτουργήσει ως γέφυρα της υπάρχουσας τεχνολογίας με τις ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ποτέ σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Βάσει νόμου που είχε υιοθετήσει ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Γερμανία επρόκειτο να διακόψει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έως το 2020. Τα σχέδιά τους ανέτρεψε η εκλογική νίκη Μέρκελ. Τώρα, το κόμμα των Πρασίνων καθώς και το ισχυρό κίνημα κατά των πυρηνικών πιέζουν για κλείσιμο των αντιδραστήρων πριν από το 2017.
Εν τω μεταξύ, μετά τη διακοπή λειτουργίας 13 εργοστασίων, ο όμιλος που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας προειδοποίησε τους καταναλωτές για διακοπές ρεύματος, ενώ γνωστοποίησε ότι η χώρα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από την Πολωνία και την Τσεχία.
Δημοσίευση σχολίου